ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, pepparmyntsolja är inte ett bra tips för att ta bort fästingar

Sofia Clason · 12 Maj 2017
Uppdaterad 12 Maj 2017
Personen i videon häller pepparmyntsolja på fästingen.

Personen i videon häller pepparmyntsolja på fästingen. Foto: Skärmdump


Pepparmyntsolja har spridits som det senaste tricket för att ta bort fästingar, men knepet är ett dåligt alternativ – eftersom det ökar risken för borrelia.

klar

Artikellänk är kopierad

Det virala klippet visar hur en person häller pepparmyntsolja på en fästing som bitit tag i huden. När fästingen dränks av oljan flyr den bort från såret. Viralsajten Viralt idag skriver att det finns många goda råd för att ta bort fästingar, men att ”detta trick är det bästa de hittat hittills.”

På Viralt idag har klippet i skrivande stund setts drygt 5 800 gånger och delats omkring 4 600 gånger på Facebook. Det har även spridits från andra viralsajter, som Gillat24.

”Ska prova”, ”Detta verkar ju fantastiskt enkelt, värt att prova!”, ”Råd hur man tar bort fästingar, till alla som rör sig ute i naturen, särskilt föräldrar till små barn” skriver personer som delat videon på Facebook.

Andra har dock varnat för att tricket inte är så bra som det verkar.

Viralgranskaren har pratat med Björn Olsen som är professor vid institutionen för medicinska vetenskaper, Infektionsmedicin, vid Uppsala universitet. Han varnar för att använda sig av knepet.

– Ja, man kan göra det, men det är inte särskilt smart av det skälet att när fästingen släpper så spottar den ofta ur sig eller kräks upp maginnehållet den har. Där i finns en del bakterier och då kan man bli smittad av till exempel borrelia. Så det där är inte vidare listigt.

Björn Olsen förklarar att det är oljan i sig som får fästingar att släppa. Det spelar alltså ingen roll om det är pepparmyntsolja, matolja eller bensin, men risken att man snabbare överför borreliabakterier är stor.

– Det är ett mycket dåligt alternativ, säger Björn Olsen.

Viralt idag är skapad av samma personer som står bakom viralsajterna mysigast.se och mumsigast.se samt flera andra viralsajter på svenska, norska och danska. Mysigast, Mumsigast och Gillat24 finns med på Viralgranskarens varningslista över sajter som skriver fejkade eller satiriska artiklar.

Viralgranskaren har fått tag på personen bakom Viralt idag. Vi hinner inte ens fråga om videon där pepparmyntsolja rekommenderas för att ta bort fästingar innan personen avbryter.

– Jag har inga kommentarer, säger skaparen av Viralt idag.

Ett annat inlägg om tips för att få bort fästingar som fått stor spridning hittar vi på Uppskattat.se, ett inlägg som senare tagits bort. I inlägget stod det att söta och sura lukter, så som lavendel, polejmynta, citrongräs och lime skulle hålla fästingarna borta.

Björn Olsen säger att även detta är fel. Insekter tycker förvisso inte om dofterna, men det är inget säkert skydd mot fästingar och får dem inte att släppa från huden.

Det stod också att eukalyptus kan göra betten mindre och förmildra effekter och infektioner från fästingbett. Björn Olsen intygar att även detta är falsk fakta.

Viralgranskaren kontaktade Kevin Forss som driver Uppskattat.se. Efter att Kevin Forss tittat på artikel och sett att artikeln kommit från en holländsk sida utan någon källhänvisning som stärker informationen så tog han bort artikeln från Uppskattat.

– Vi är extremt noga med att använda källa och det har vi inte gjort då, så att den kommer jag att plocka ner med en gång, sa Kevin Forss till Viralgranskaren innan artikel togs ned.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro