ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Pocket shop har inte slutat sälja Katerina Janouchs böcker

David Peterson · 4 Dec 2017
Uppdaterad 5 Dec 2017

Det sprids ett rykte om att Pocket shop slutat sälja Katerina Janouch böcker på grund av hennes åsikter. Men påståendet stämmer inte – däremot säljer Janouchs böcker inte lika bra som tidigare, enligt bokaffären.

klar

Artikellänk är kopierad

Uppgifterna grundar sig i en post på Facebook från en kund. Personen skriver att ett butiksbiträde på Pocket shop förklarat att företaget slutat sälja författaren och debattören Katerina Janouchs böcker på grund av hennes åsikter. På Twitter skriver Katerina Janouch: ”Nu har alltså Pocket Shop plockat bort mina böcker pga ‘rasism'”.

Men enligt bokaffären stämmer inte uppgifterna.

– Vi säljer hennes böcker och har dem i de flesta av våra butiker. Vad jag förstår var en kund inne i en av våra butiker och frågade om hennes böcker i går. Exakt vad vår medarbetare har sagt vet jag inte – sen har det blivit ett jättedrev, säger Anna Borné Minberger, vd på Pocket shop.

Enligt företagets inköpschef Zandra Weldon har bokaffären däremot betydligt mycket färre exemplar av författarens böcker än tidigare. Enligt Weldon beror det på att Janouch ”helt på egen hand skjutit sitt författarskap i sank så att kunderna inte längre efterfrågar hennes böcker i samma utsträckning”, skriver inköpschefen i ett Facebook-inlägg.

– Rent allmänt är det så att hon säljer sämre nu än tidigare, säger Anna Borné Minberger.

Men att Janouchs böcker säljer sämre betyder inte att de kommer plockas bort, förtydligar hon.

– Nej, absolut inte. Min gissning är att hon finns i alla våra butiker i Sverige utom i möjligen två eller tre stycken. Det har blivit en jättegrej av någonting som inte stämmer. Däremot är det upp till butikerna att välja vilka böcker de ska ha, det ska ju vara kommersiella böcker, säger Anna Borné Minberger.

Författarens böcker finns även på Pocket shops hemsida.

När Metro når Katerina Janouchs säger hon att hon fått intrycket att Pocket shop slutat sälja hennes böcker.

– Ja, det är vad jag har fått intrycket av.

När Metro berättar att hennes böcker fortfarande säljs i princip i alla Pocket shops svarar hon att det är tillräckligt illa att de inte finns i en butik.

– Det är tillräckligt illa om en butik fattat det beslutet. Att de tagit ställning mot mig på grund av rasism, det är rent förtal, jag har ingenting med rasism att göra. Jag är inte rasist och har ingeting med sådana strömningar att göra, säger Janouch.

– Det är fruktansvärt att en bokhandel gör så. Även om det bara är en enda butik och en enda anställd som uttrycker det här till en enda kund så tycker jag det är en för mycket.

Att Janouchs inlägg tolkats som att hennes böcker slutat säljas på alla Pocket shops spelar ingen roll, enligt Janouch.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att Janouchs böcker gick att beställa på Pocket shops hemsida. Det går inte att beställa några böcker på hemsidan utan där visas bara affärens sortiment.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro