ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Polens premiärminister sa inte att Sverige har satsat på "genus i stället för brandförsvar"

Johan Wikén · 8 Aug 2018
Uppdaterad 9 Aug 2018
Artikeln från Samhällsnytt har fått tusentals interaktioner, bland annat delades den vidare av Sverigedemokraterna Olofström.

Artikeln från Samhällsnytt har fått tusentals interaktioner, bland annat delades den vidare av Sverigedemokraterna Olofström. Foto: Skärmdump Facebook


Samhällsnytt påstod att den polska regeringschefen Mateusz Morawiecki riktade kritik mot Sverige för att ha satsat skattepengar på invandring och genusteoretiska studier” i stället för brandförsvar. Men något sådant har premiärministern inte sagt.

klar

Artikellänk är kopierad

Under sommaren har de omfattande skogsbränderna i Sverige dominerat nyhetsflödet. I kampen mot bränderna har Sverige fått hjälp av andra länder. Bland annat skickade Polen runt 140 brandmän som var på plats i ungefär två veckor.

I helgen lämnade den polska brandbilskonvojen Sverige. Väl hemma i Polen välkomnades de av den polska premiärministern Mateusz Morawiecki som tackade brandmännen för deras insats.

På tisdagen publicerade Samhällsnytt en artikel om mötet. Rubriken var: ”Polsk regeringskritik mot Sverige: ’Har satsat på invandring och genus i stället för brandförsvar’”.

Samhällsnytt, tidigare Avpixlat, påstod att den polska regeringschefen Morawiecki inte bara tackade brandmännen för deras insats utan även att han ska ha riktat ”kritik mot Sverige för att ha underlåtit att bygga upp ett fungerande brandförsvar och i stället satsat skattepengarna på invandring och genusteoretiska studier”.

Men Viralgranskaren kan inte hitta några som helst belägg för att Mateusz Morawiecki ska ha sagt något sådant.

Källan till Samhällsnytts artikel verkar vara Poland Daily som twittrade ut ett videoklipp om brandmännens återkomst till Polen.

I inlägget skriver Poland Daily att ”Sverige behövde hjälp eftersom landet saknar brandbekämpningskapacitet, detta för att de har prioriterat att satsa på invandring och genusteoretiska studier”. Något som även reportern i videoinslaget tar upp.

Men Poland Daily hävdar aldrig att det är regeringschefen som har sagt detta, det är reporterns egna reflektioner. Att Morawiecki skulle stå bakom uttalandet är en detalj som Samhällsnytt lade till.

Den felaktiga artikeln från Samhällsnytt har delats av en rad stora sidor och grupper på Facebook och har fått tusentals interaktioner. Bland annat har Sverigedemokraterna Olofström och Alternativ för Sverige delat artikeln.

Den felaktiga artikeln delades vidare av politiska partiers officiella kanaler.
Den felaktiga artikeln delades vidare av politiska partiers officiella kanaler.

När Viralgranskaren kontaktar Samhällsnytt medger ansvarige utgivaren Mats Dagerlind att deras artikel innehöll felaktig information.

”Tyvärr har det gjorts ett misstag, dels därför att det inte är helt tydligt i nyhetsklippet från Poland Daily var premiärministern slutar tala och speakerns egna reflektioner tar vid, dels pga av hög arbetsbelastning i semestertider. Nu är artikeln uppdaterad med korrekt information”, skriver han i ett mejl.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro