ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, polisen har inte rätt att avvisa EU-migranter bara för att de tigger

Hugo Ewald · 17 Aug 2015
Uppdaterad 17 Aug 2015

Foto: Janerik Henriksson/TT/Skärmdump


I ett påstående som cirkulerar via Facebooksidan Förbjud tiggeri” påstås det att polisen har rätt att avvisa EU-migranter som tigger. Men det stämmer inte, och tiggeri i sig utgör inte något brott.

klar

Artikellänk är kopierad

”Här omhändertar polisen EU-tiggare som synts i centrum en längre tid. De ska nu skickas hem till Rumänien. Syftet är att avskräcka andra och minska EU-tiggeriet.” Så inleds ett inlägg på Facebooksidan ”Förbjud tiggeri”. Inlägget publicerades under söndagskvällen och har i skrivande stund gillats 1 500 gånger och delats över 300 gånger. Resten av inlägget består av en fem år gammal artikel från Göteborgs-posten. Poängen med inlägget är att försöka visa att det egentligen är enkelt för polisen att avvisa tiggare, samt att koppla samman tiggare med kriminalitet. Som stöd för det påståendet hänvisar inlägget den andra paragrafen i Utlänningslagens 8 kapitel.

► LÄS MER: Räkneexempel om invandrares bidrag ett "hopkok" Problemet är att sidans citat från lagen är tagen ur sitt sammanhang. Det står visserligen att en utlänning får avvisas om det går att anta att personen inte kommer "försörja sig på ett ärligt sätt", men vad sidan inte skriver är att den paragrafen bara gäller personer som inte är EES-medborgare [Medborgare i EU-länderna eller Island, Liechtenstein och Norge] eller familjemedlemmar till EES-medborgare, vilket också står tydligt för den som faktiskt läser lagen. Att tigga är i sig heller inte brottsligt. Detta prövades av justitieombudsmannen (JO) 2011 efter att Stockholmspolisen avvisat 26 rumänska tiggare med hänvisning till att de skulle ha ägnat sig åt dagdriveri. JO kom fram till att EES-medborgare inte kan avvisas om de inte gör handlingar som strikt är olagliga, vilket tiggeri inte är.

När Viralgranskaren kontaktar polisen berättar de dessutom att de inte har rätt att avvisa eller utvisa människor bara för att de tigger. – Det är inte olagligt att tigga, och vi utvisar inte folk som inte gör sig skyldiga till brott. Tiggeri i den bemärkelsen är inte ett brott, säger Lars Byström på Stockholmspolisen till Viralgranskaren.► LÄS MER: Så här mycket sanning ligger det i Magnus Betnérs virala Youtube-video

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro