ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Putin fick inte fågelskit på kavajen under tal

Jack Werner · 5 Aug 2014
Uppdaterad 5 Aug 2014
Putin och hans fejkade skit.

Putin och hans fejkade skit. Foto: CC Kremlin.ru


Han kritiseras hårt för sina militära ingrepp i Ukraina, och för nationens förtryck av HBTQ-personer samt bristande pressfrihet. Men nej, naturen har inte utkrävt hämnd. Filmen som sprids där Vladimir Putin får fågelbajs på kavajen är nämligen fejkad.

klar

Artikellänk är kopierad

På fredagen avtecknade den ryske presidenten Vladimir Putin ett monument i Moskva till minne av landets offer för första världskriget, eller det stora kriget som det kallas i Ryssland. Under ceremonin höll han ett tal, där han påminde om vikten av dialog istället för våldshandlingar.

"Världshistorien förser oss med så många exempel på vilket fruktansvärt pris vi betalar då vi vägrar att lyssna på varandra", sade Putin.

Tajmingen för detta kan tyckas vara lite ironisk. På tisdagen, bara tre dagar dessförinnan, presenterade den amerikanska presidenten Barack Obama och EU skärpta sanktioner mot Ryssland. Obama sade i ett tal att landets ovilja att samarbeta och nå en lösning på Ukrainakonflikten kommer att bli mycket kostsamt för landet.

Det är därför inte konstigt att en film, där en fågel med sin avföring tycks göra sig till språkrör för omvärldens frustration kring konflikten i Ukraina, fått stor cirkulation. Den har publicerats flera gånger på Youtube, och fått sammanlagt över 2,5 miljoner visningar.

Men filmen, som har publicerats som nyhet av Nyheter24 samt av den populära anonyme Twitterreportern @StateOfUkraine, är manipulerad.

Ursprungligen publicerades inspelningen i en artikel på Kremlin.ru, den ryske presidentens webbsida. Där lyser fågelskiten med sin frånvaro, så även i fotografier tagna av nyhetsbyråerna Reuters och AP före, under och efter talet. Det kan sajten i100, driven av den brittiska morgontidningen The Independent, visa. De publicerar även en jämförande film, där det syns vilken del av klippet som används till fejkvideon.

Så var kommer den fejkade versionen av filmen ifrån? Det är oklart, men det klipp som fått störst spridning – det som är inbäddat ovan – laddades upp redan samma dag som filmen på talet släpptes på Kremlin.ru. Och på ett Youtubekonto som tillhör den ryska stormarknadskedjan Perekrjostok.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro