ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, regeringen röstade inte nej till en lag mot barnäktenskap

Björn Berglund · 27 Mar 2018
Uppdaterad 26 Nov 2018
En av dem som gav sig in i debatten var Paolo Roberto.

En av dem som gav sig in i debatten var Paolo Roberto. Foto: IBL/Skärmdump


I sociala medier sprids uppgiften att regeringen har röstat nej till en lag mot barnäktenskap. Det stämmer inte. Däremot har S, MP och V reserverat sig mot att ta initiativ till en lagskärpning – eftersom en sådan redan utreds. Men utredningen kritiseras samtidigt för att lämna plats för ett undantag.

klar

Artikellänk är kopierad

 i Facebook-gruppen ”Avgå Stefan Lövfen”.Uppgifterna har fått stor spridning under de senaste dagarna. ”Igår röstade regeringen för barnäktenskap och månggifte”, skriver Sverigedemokraterna på Twitteroch Facebook. Liknande beskyllningar kommer bland annat frånNackamoderaterna och i en tweet från Paolo Roberto. ”Så här röstade partierna om att förbjuda barnäktenskap! Hur fan kan man vara emot en sådan lag..?”, skriver Paolo Roberto och inlägget har bland annat delats

Men stämmer påståendet? Det som har hänt är detta.

Den 21 mars reserverade sig de rödgröna partierna i en omröstning i riksdagen om att utreda ett lagförslag om totalförbud mot barnäktenskap.

Frågan väcktes förra året då de borgerliga partierna och SD röstade fram ett tillkännagivande i civilutskottet.

Men regeringen har redan tillsatt en utredning om ett liknande lagförslag och därför valde partierna att inte rösta för, enligt regeringen.

– Det är regeringens mycket tydliga besked att det är förbjudet med barnäktenskap i Sverige och ska vara det. Vi ämnar återkomma före sommaren med det konkreta förslaget när remissvaren är analyserade, sa migrationsminister Heléne Fritzon i riksdagens frågestundi torsdags.

Lagförslaget som utreds går ut på att Sverige inte ska erkänna äktenskap där någon av makarna är under 18 år när de anländer till Sverige. Så långt är alla överens och lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Men samtidigt lämnar utredningen plats för ett undantag. Det gäller äktenskap med en eller flera EU-medborgare som är under 18 år. I till exempel Spanien och Österrike får 16-åringar gifta sig och att inte erkänna EU-medborgares äktenskap skulle bryta mot deras rätt till fri rörlighet, menar utredningen. Även därför reserverar sig regeringen för att invänta remissvar. Men man har inte tagit någon ställning till den slutgiltiga lagen, sa Hillevi Larsson (S) i onsdagens riksdagsdebatt.

Kritiker menat att undantaget innebär att lagen inte blir ett totalförbud.

”Det är en skam för Sverige att landets så kallade feministiska regering vill behålla ett undantag för flickor med utländsk bakgrund att få vara gifta med vuxna män”, skriver Gulan Avci,  Liberalernas talesperson i integrationsfrågor på Facebook.

Tidigare har lagförslaget kritiserats från flera håll, bland annat från Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime.

– Sverige måste fokusera på sitt eget land och sin egen lag, sedan om det finns brister på EU-nivå så ska Sverige vara drivande även där och inte backa, sa organisationens grundare Sara Mohammad till TTi december.

I Sverige är det förbjudet för barn att gifta sig, men än så länge erkänns ett äktenskap om det ingåtts utomlands och ingen av parterna har anknytning till Sverige.

2014 röstade samtliga partier utom V för den senaste lagändringen, med de nuvarande undantagen. Vänsterpartiet var då det enda parti som var för ett totalförbud, vilket man fortfarande är, skriver partiledaren Jonas Sjöstedt på Twitter.

Uppdatering 26 november 2018:

En skärmdump från omröstningen i mars sprids nu återigen på Facebook tillsammans med texten: ”Här ser vi vilka som tycker det är okej med pedofiler”. Inlägget har över 800 delningar.

Inlägget publicerades bara dagar efter att riksdagen röstade ja till ett förslag som innebär att barnäktenskap underkänns oavsett om personerna haft en relation till Sverige när de ingick äktenskap eller inte.

Lagförslaget presenterades av migrationsminister Helene Fritzon (S) i maj. Den nya lagen träder i kraft 1 januari 2019, men kommer inte att kunna riva upp äktenskap som har erkänts innan lagen träder i kraft.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro