ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, så här gick det inte till när danskarna invaderade Gotland

Simon Krona · 18 Apr 2017
Uppdaterad 7 Dec 2018

Trodde du att danskarna hotade med att bränna ner Visby om inte invånarna fyllde tre stora öltunnor med värdesaker? Då har du antagligen sett tavlan Valdemar Atterdag brandskattar Visby”. Men det finns faktiskt inga bevis för att det var så det gick till.

klar

Artikellänk är kopierad

Att Valdemar Atterdag var på Gotland och i Visby vet vi. Men att det skulle ha gått till som på Carl Gustaf Hellqvists tavla från 1881 finns det inga bevis för, enligt Petter Ljunggren, pedagog Historiska museet.

På tavlan syns hur den danska kungen Valdemar Atterdag sitter som på en tron och kontrollerar att Visby-borna fyller tre stora öltunnor med värdesaker – annars skulle han enligt sägnen bränna ner staden, det vill säga ”brandskatta” staden. Men det finns det som sagt inga bevis för.

Tavlan målades i slutet av 1800-talet då Sverige var splittrat. Arbetarklassen höll på att växa fram och det fanns krav på revolutioner.

– Här gäller det för de som har makten att behålla makten, att få folk att känna någonting för kung och fosterland. Och det effektivaste sättet att göra det är att visa någon gång när Sverige har blivit kränkt. Och när ett folk blir kränkt kan man ena människorna, säger Petter Ljunggren, pedagog Historiska museet.

Petter Ljunggren berättar mer om hur tavlan har format vår uppfattning om historien i del två av Historiegranskaren.

pil
Historiegranskaren

Falska påståenden och missuppfattningar har spridits i alla tider. Historiegranskaren tar i fem delar upp olika missuppfattningar om historien och lägger fram fakta.

Bakom videoklippen står Metros Viralgranskaren och Historiska museet.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro