ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Saudiarabien har inte förbjudit frestande ögon”

Jack Werner · 13 Nov 2014
Uppdaterad 13 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Det rapporteras från Saudiarabien att man infört en ny lag – som förbjuder kvinnor från att ha "frestande ögon". Men nyheten är från 2011, och verkar inte ens stämma.

”En ny lag i Saudiarabien tvingar kvinnor att använda heltäckande slöjor, om deras ögon anses vara för ’frestande’. Det rapporterar brittiska Metro och hänvisar till en krönikeliknande opinionstext från den assyriska nyhetsbyrån Aina.”

Så skriver Omni i en kort nyhetstext publicerad på onsdagkvällen, och sällar sig därmed till en lång rad internationella medier och webbsidor som under de senaste dagarna rapporterat samma nyhet. Däribland brittiska Metro, amerikanska nyhetssajten Inquisitr och serbiska Telegraf.

nyhetsbyrånAinaOmnitonlägeColebylineSamtliga använder artikeln från som källa. Den artikeln är publicerad den 30 oktober, och är – som nämner – skriven i, och färgad av, ett personligt . Men inte bara det: den är också skriven av den legendariska musikern Porter, som omnämns i artikeln men dog 1964. Åtminstone enligt artikelns .

Gammal nyhet – från 2011

Låter det skumt? Det är skumt. I själva verket är nämligen hela texten i nyhetsbyrån Ainas artikel kopierad rakt av, från ett inlägg på sajten Daily Beast – publicerat den 19 november 2011.

Även då, 2011, cirkulerade nyheten om den saudiska lagen brett, och publicerades bland annat av brittiska Daily Mail. Den ursprungliga källan den gången verkar ha varit en artikel på sajten bikyamasr.com. Där återfinns i dag en konstig rysk blogg med rubriken ”Business World”, men genom tjänsten Internet Archive kan den gamla artikeln från den 16 november 2011 läsas. I den texten anges ingen tidigare källa.

Det är alltså en tre år gammal nyhet som nu cirkulerar som ny. Detta leder till flera konstigheter. Under texten ”Prins Naif stödjer den nya lagen” länkar till exempel Omni till en artikel som publicerats i veckan på sajten firsttoknow.com, där det påstås att ”prins Naif, den saudiske tronföljaren som verkar vara en precis lika grym härskare som hans far kung Abdullah, har uttalat sig till fullt stöd för den nya lagen.”

Men det påståendet är inte särskilt nytt, utan kommer från de publiceringar som gjordes 2011 – prins Naif, eller Nayef bin Abdul-Aziz Al Saud som han egentligen hette, dog nämligen 2012.

"Religiösa polisen förnekar"

Abdulhadi Khalaf är lektor i Sociologi vid Lunds universitet och expert på arabiska halvön och mellanöstern, och han säger att han inte hört om den här nyheten själv. Senare mejlar han en länk.

– Där framgår att ”den religösa polisen” har förnekat att den har utfärdat en sådan lag, skriver Khalaf.

Den religiösa polis som Khalaf syftar på är Kommittén för främjande av dygd och förhindrande av last (CPVPV), den saudiska myndigheten som försäkrar att sharialagarna efterföljs. I princip alla artiklar som skrivits om lagen, såväl 2014 som 2011, citerar en Sheikh Motlab al Nabet som ska vara talesperson för CPVPV.

Men Sheikh Motlab al Nabet förekommer ingenstans på nätet, utöver i artiklar om just denna lag. Och länken som Abdulhadi Khalaf hittar går till en artikel som är publicerad på den saudiska nyhetssajten Hail News, som Abdulhadi Khalaf säger är trovärdig ”för information som rör de saudiska myndigheterna”.

Där förnekar CPVPV historien om de olagliga frestande ögonen. I artikeln skriver Hail News att ”Kommittén för främjande av dygd och förhindrande av last säger att de inte utfärdat något uttalande som stämmer överens med gårdagens internationellt spridda anklagelser om att de skulle börjat slå ned på kvinnor med glamourösa ögon.”

Viralgranskaren lyckas inte nå den saudiska ambassaden i Stockholm, men den svenska ambassaden i Riyadh, Saudiarabiens huvudstad, säger sig inte ha hört talas om lagen.

– Svenska ambassaden i Rijad hade ingen kännedom om den, säger UD:s presstjänst till Viralgranskaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro