ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, saudisk tv "blurrade" inte Michelle Obama

Åsa Larsson · 29 Jan 2015
Uppdaterad 29 Jan 2015

Michelle Obamas otäckta huvud blev för mycket för saudiarabisk tv – de täckte helt sonika över presidentfrun i tv-sändningarna. Det ryktet spreds i samband med presidentparets besök i landet i tisdags. Men "blurrandet" visade sig vara utfört av en enskild person.

klar

Artikellänk är kopierad

​Presidentfruar får utstå en hel del granskning av vad de har på sig för kläder, något som märktes särskilt tydligt under paret Obamas besök i Saudiarabien i tisdags.

Det blev stor uppståndelse över det faktum att Michelle Obama inte bar slöja, först i Saudiarabien och sedan i USA – över den saudiska reaktionen.

Saudiarabien är ett av världens mest konservativa länder och presidentparet var på besök för att hedra den nyligen avlidne saudiske kungen Abdullah. En del kommenterade att Michelle Obama tidigare burit slöja under exempelvis ett besök hos Indonesiens president nyligen.

En Youtube-video började spridas under besöket och påstods visa att saudisk tv täckt över Michelle Obama på filmen.

Saudiska kvinnor förväntas bära slöja när de rör sig utanför hemmet, men utländska besökare undantas ibland från detta påbud och saudiska ledare har vid flera tillfällen träffat utländska makthavare som inte burit slöja eller sjal,  skriver Washington post .

Viralgranskarens kollega, den mytavslöjande sajten Snopes, har tittat närmare på saken.

Bland annat påpekar Snopes att flera personer som följde tv-sändningar live meddelade att det inte var stats-tv:n som stod för "blurrandet", däribland Wall Street Journal-journalisten Ahmed Al Omran.  

Detta bekräftas även av Nail al-Jubeir på den saudiska ambassaden i Washington i ett brev till  nyhetsbolaget Bloomberg .

"Blurrandet" har alltså lagts till i efterhand. Den person som lagt upp filmen på Youtube har även en annan video där en kvinnas ansikte "blurrats", skriver Snopes.

Uppståndelsen runt Michelle Obamas bara hjässa gick dock inte att ta miste på. Tusentals twittrade under en hashtagg på arabiska, som ungefär betyder #Michelle_Obama_oanständighet , och andra hashtaggar spreds som gick ut på att det var bra att  Michelle Obama struntade i slöjan, exempelvis #zerofucks.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro