ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Skatteverket mejlar inte om kontonummer

Fredrik Hielscher · 17 Jun 2014
Uppdaterad 17 Jun 2014

Nej, Skatteverket skickar inte ut mejl om skatteåterbäringen. Myndigheten varnar för det förslagna bluffmejlet som uppmanar folk att fylla i kontouppgifter för att få skatteåterbäringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Skatteverket varnar för bluffmejlet som uppmanar dig att fylla i kontouppgifter.
Skatteverket varnar för bluffmejlet som uppmanar dig att fylla i kontouppgifter.Foto: TT

I mejlet finns en länk till en sida som påminner om Skatteverkets officiella sida. Under logotypen står mottot: ”Vår vision är ett samhälle där alla vill göra rätt för sig”.

– För det första så har skattepengarna gått ut och finns redan på kontona. Och för det andra skulle vi aldrig skicka ut mejl där vi frågar om kontonummer, säger Kay Kojer, som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

På eget initiativ kan användaren gå in på sina sidor på nätet och där fylla i kontonummer. Men för att göra det krävs då e-legitimation.

– Det hela faller på sin egen orimlighet. Vi vet inte vilken mejladress du har, säger han.

Språket i bluffmejlen har blivit bättre och bättre, vilket gör de svårare att genomskåda. Dessutom ingår skatteverkets officiella webbadress, tillsammans med ett kanadensiskt VVS-företag, i blufflänkens adress.

– Självklart har vi medvetandegjort detta hos polisen. Men det är ju enskilda som drabbas och det är därför de ta kontakt med polisen, säger Kay Kojer.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hielscher
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro