ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, skolan gav inte kvarsittning till elev med svenska flaggan på mobilen

Aron Andersson · 27 Nov 2014
Uppdaterad 30 Sep 2015

klar

Artikellänk är kopierad

En satirartikel har fått flera att reagera och höra av sig till Hagaskolan i Örebro. Men storyn om eleven som fick kvarsittning för att hon hade svenska flaggan på mobilskalet är rent påhitt. Någon elev med det namnet finns inte ens på skolan.

Satirsajten storkensnyheter.com har slagit till igen. Viralgranskaren har tidigare skrivit om en artikel från sajten där Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman påstods vilja förbjuda skägg.

Innehållet var den gången lika påhittat som i den nya artikeln med rubriken: ”Alva, 9, hade ett Iphone-skal med svenska flaggan på i skolan – fick kvarsittning”.

I artikeln påstås att den 9-åriga eleven inte släpptes hem från Hagaskolan i Örebro förra fredagen. Hon hölls kvar på grund av att hennes mobilskal, föreställande den svenska flaggan, kunde verka stötande för vissa elever.

Trots att storkensnyheter.com pekats ut som satirsajt både en och två gånger, och dessutom ligger på Viralgranskarens varningslista, är det uppenbarligen flera läsare som tagit nyheten på allvar.

– Rektor har fått mejl och telefonsamtal. Det är både personer som undrar om det verkligen stämmer och andra som ondgör sig över hur Hagaskolan kan agera på detta vis, säger Örebro kommuns områdeschef Monica Skantz till Metro.

Hon hade själv inte hört talas om satirsajten förrän den nya artikeln fick spridning i veckan. Men liksom rektorn som tagit emot flera samtal och mejl dementerar hon uppgifterna.

– Det stämmer inte. Vi har ingen elev som heter det här namnet, det är en påhittad historia, det har aldrig hänt på vår skola, säger hon.

– Det är så olyckligt, tycker jag, att det sprids någon sorts felaktig smutskastning över Hagaskolan som dessutom är en mångfaldsskola med väldigt stor respekt för olika barns bakgrund.

En snabb sökning visar också att bilden på nioåriga Alva Andersson i satirartikeln bland annat finns som genrebild på bildbyrån Fotosearch. Monica Skantz har skickat artikeln vidare till kommunens säkerhetsavdelning, så att de kan kolla upp sajten. Men hon vet inte ännu om de kommer att agera.

– Det kommer väl att ebba ut så småningom men i stunden är det jättetråkigt. Helst skulle man vilja att det tas bort så klart, säger hon.Uppdatering 30 september: samma text har nu börjat att spridas på bloggen Riktigtsjukt.se, men är förstås fortfarande lika falsk.

►LÄS MER: Fyra sätt att skilja sanning från satir på nätet

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro