ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, sojamjölk skadar inte din hälsa allvarligt

Åsa Larsson · 25 Nov 2016
Uppdaterad 25 Nov 2016

Viralsajter sprider just nu felaktiga påståenden om soja och sojamjölk. Dåligt och vilseledande, konstaterar livsmedelsexperten Rikard Landberg.

klar

Artikellänk är kopierad

"Denna populära dryck förstör din sköldkörtel. Dricker du den?". Så lyder rubriken till en alarmistisk text som påstår att sojamjölk allvarligt kan skada hälsan och – som det formuleras – "orsaka ett verkligt kaos i organismenerna”.

Men det är snarare i texten som det är kaos med kraftigt missvisande påståenden. Viralgranskaren har kollat igenom artikeln med en expert.

– Jag tycker att artikeln är sensationsskapande. Den har inte någon som helst relevans för hur vi människor äter soja, ens om vi äter mycket, säger Rikard Landberg, professor i livsmedel och hälsa vid Chalmers tekniska högskola.

Sojamjölks-texten sprids av viralsajterna Mumsigast.se och Gillat24.se och sprids i grupper på Facebook med formuleringar som "Jag hade ingen aning!".►LÄS MER: Nej, Pringles är inte "extremt skadliga" "Nya studier" nämns, men utan att hänvisa till vilka de är. Professor Rikard Landberg påpekar att man alltid måste titta på den samlade bilden när det gäller studier av hälsoeffekter av mat, helst genom något som kallas metaanalys då man systematiskt går igenom och väger samman resultat en från en mängd studier.

– När man gör det så finns det inget som tyder på att det finns någon ökad risk för sjukdom om man äter soja som vanligt, säger Landberg.

Vi går igenom några av påståendena med Rikard Landberg:

"Soja innehåller ämnet hemagglutinin som kan ge blodproppar".

– I de mängder vi äter och i den form vi äter soja så utgör inte det något som helst problem. Ja, ämnet gör att man får en hopklumpning av blodplättar, men oskadliggörs till stor del i processen, till exempel när man värmebehandlar eller fermenterar sojan, säger Landberg.

►LÄS MER: Bluffar och kopierat material göder de anonyma viralsajterna Samma sak gäller för påståendet att soja hämmar mineralupptag i kroppen – processen som sojan genomgår gör att effekten uteblir.

– Soja innehåller förvisso en hel del fytinsyra som binder mineraler, men i och med processen som sojan genomgår minskar detta. Det kan kvarstå lite lite grann om man äter väldigt mycket soja och en helt vegetarisk kost i övrigt, så det kan vara bra att hålla koll på sina järnvärden. Särskilt om man är kvinna.

"Soja är rikt på giftiga isoflavoner som bidrar till utvecklingen av bröstcancer."

– Teoretiskt sett, om man intar väldigt mycket av isoflaviner, så kan det ge skadliga effekter. Men när man tittar på sambandet mellan att äta soja i olika populationer och risken för bröstcancer så har det visat sig att det snarare är tvärtom, att det ger ett skydd mot bröstcancer. Särskilt om det konsumeras innan puberteten. Det är svårt att veta om denna effekt beror på isoflavonerna eller något annat som är kopplat till sojaätande.

"Soja orsakar B12-brist".

– Nej, inte mer än av andra växtprodukter. B12-brist kan uppstå hos veganer då B12 framförallt återfinns naturligt i animaliska livsmedel. Veganer som varken äter kött, fisk, mejeri- eller äggprodukter kan få B12-brist, säger Landberg.

När det gäller doser påpekar Landberg att man kan dö om man dricker tillräckligt mycket vatten också – allt handlar om det som mätts är vanlig konsumtion eller helt orimliga mängder.

"Soja är till 99 procent GMO, alltså en genmodifierad gröda."

– Det stämmer, fast det är nog mer 80 till 90 procent. Det gäller främst den soja som kommer från USA. I Europa vill inte konsumenterna ha genmodifierat, så det säljs inte så mycket och lagstiftningen kräver att den måste framgå väldigt tydligt om ett livsmedel innehåller GMO. Europeisk lagstiftning kräver en rigorös riskbedömning och endast godkända genmodifierade livsmedel får säljas. Varje genetisk organism bedöms också utifrån vilka konsekvenser den bedöms få för miljön innan den godkänns. I dag finns det ingenting som tyder på att GMO-baserade livsmedel skulle utgöra någon som helst hälsorisk jämfört med motsvarande konventionella livsmedel, men det finns alltid anledning att vara ödmjuk för om ny kunskap skulle visa något annat i framtiden, säger Landberg. Över huvudtaget innehåller "artikeln" sammanblandningar, felaktigheter och påståenden som gäller labbråttor som bara fått stora mängder soja, men som inte stämmer vid studier på människor eller vid vanlig konsumtion.

Vad tycker du om de som sprider den här typen av påståenden?

– Jag tycker att det är dumt för man skapar väldigt mycket förvirring och rädsla för saker som inte stämmer.►LÄS MER: Nej, han fick inte maskar i hela kroppen av sushi När Viralgranskaren får tag i den norska kvinna som är registrerad på domänen Mumsigast.se så vill hon inte kommentera:

– Jag har bestämt mig för att dra mig ur, jag har inget med det att göra längre. Jag har inget att säga om det.

Hon äger tillsammans med en annan norrman även flera andra sidor, däribland sajten Mysigast.se som Viralgranskaren uppmärksammat vid flera tillfällen tidigare. Exempelvis spred den sajten påståenden som att Pringles skulle vara "extremt skadliga"

När Viralgranskaren kontaktar den andra ansvariga personen på Facebook säger han att sidorna "drivs oberoende av oss i Norge, vi sköter bara annonseringen på dem". Han lovar att den som publicerar saker på sajten ska höra av sig, men det sker inte. 

Under tiden Viralgranskaren sökte företrädare för sajten plockades artikeln på Mumsigast.se ner. Den hann dock få nära 15 000 interaktioner på Facebook.

Vi lägger nu till Mumsigast.se och Gillat24.se på Viralgranskarens varningslista över sajter som spridit falska påståenden. Här kan du se hela varningslistan!

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro