ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, soppköken vägrar inte hjälpa hemlösa

Hugo Ewald · 12 Okt 2015
Uppdaterad 12 Okt 2015
Bilden i bakgrunden har ingenting med händelsen att göra.

Bilden i bakgrunden har ingenting med händelsen att göra.


I ett Facebookinlägg beskrivs det hur en hemlös man i Stockholm ska ha nekats mat vid ett utskänkningsställe för att han inte var flykting. Men det stämmer inte att organisationer som Refugees Welcome systematiskt nekar hemlösa mat, även om det ibland kan hända.

klar

Artikellänk är kopierad

I ett Facebookinlägg som i skrivande stund delats över 66 000 gånger påstår en privatperson att han träffat på en hemlös man som nekats mat vid en matutskänkningsplats eftersom maten bara var till för flyktingar.

När Viralgranskaren kontaktar mannen berättar han att han är chockerad över den stora spridningen inlägget fått och att syftet med inlägget inte var att driva opinion mot flyktingar, utan om att han önskar att Stockholms hemlösa ska få mer stöd. – Hur svårt skulle det vara att placera 3 000 uteliggare när det kommer 50 000 eller 100 000 flyktingar, säger han.

► LÄS MER: Nej, Sveriges riksdagsledamöter har det inte väldigt mycket lyxigare än norska

Tina Morad är verkställare på Refugees Welcome Stockholm (RWS) som ordnade utskänkningsplatsen i inlägget. Hon känner inte till att en sådan händelse skulle ha ägt rum. Hon menar att det inte alls är så att organisationen systematiskt nekar hemlösa eller EU-migranter mat när de frågar.

– Maten och kläderna som skänks får vi för att ge specifikt till flyktingar, men det är inte så att vi nekar hemlösa eller EU-migranter. Vi har dessutom folk som går ut och distribuerar till exempel mat till andra hjälporganisationer, säger hon.► LÄS MER: Nej, Tierp tvingar inte dagisbarn att äta ihjälplågade halal-kycklingar

Enligt Tina Morad kan det ibland vara så att organisationen nekar människor som kommer upprepade gånger eftersom fokus ligger på att hjälpa flyktingar akut.

– Vi är ju beroende av donationer från människor som vill hjälpa i ett visst syfte. Och ofta kan vi hjälpa hemlösa och andra genom att ge dem det vi inte kan ge bort i tältet. Självklart hjälper vi alla, men fokus är på flyktingar.

En annan person som engagerat sig i RWS berättar för Viralgranskaren att privatpersoner och restauranger skänker maten specifikt till flyktingar, och att fokus också måste ligga där vilket ibland betyder att andra personer nekas att få mat.

– Han som skrivit inlägget försöker göra detta till en vi och dem-grej, men det finns andra ställen för hemlösa, och det finns ingen motsättning här.► LÄS MER: Nej, den här bilden visar inte flyktingar under andra världskriget

Vilket stöd kan hemlösa i Stockholm då få?  Enligt Stockholms stad finns det inte mindre än 11 öppna dag- och nattverksamheter som drivs av frivilligorganisationer eller av staden dit hemlösa kan komma för att få mat, tvätta kläder, umgås eller använda internet.

Att hemlösa i Stockholm har det svårt råder det förstås ingen tvekan om, men att det finns initiativ för Stockholms flyktingar men inte för stadens akut hemlösa stämmer alltså inte.► LÄS MER: Nej, inget storbråk mellan flyktingar och tiggare i Malmö

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro