ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Storbritanniens sedlar är inte längre veganska – men det är de svenska

Hugo Ewald · 6 Dec 2016
Uppdaterad 7 Dec 2016
Även i svenska vegetarian- och vegangrupper har de nya sedlarna uppmärksammats.

Även i svenska vegetarian- och vegangrupper har de nya sedlarna uppmärksammats. Foto: Frank Augstein/AP/TT


Under slutet av november bekräftade Bank of England att den nya fempundssedel som introducerades i september innehåller spår av talg, någonting som upprört många i landet. Även i Sverige har de nya sedlarna väckt uppmärksamhet, men i Sverige är och förblir våra sedlar helt djurfria.

klar

Artikellänk är kopierad

I september introducerades nya fempundssedlar i Storbritannien, sedlar med nya särskilda mekanismer som ska göra sedlarna svårare att förfalska. Den nya sedeln är tryckt på polymer, en form av tunn plastfilm. Sedlar i polymer är mer hållbara än papperssedlarna och är dessutom vatten- och smutsfrånstötande.

Den nya sedeln har dock väckt stor kontrovers i Storbritannien. Den 29 november fick landets riksbank, Bank of England, frågan på Twitter om sedlarna innehöll talg, någonting som riksbanken bekräftade.

”Hej! Det finns spår av talg i den polymerbas som används för att tillverka sedlarna”, svarade Bank of England på Twitter.

Talg är en substans som produceras i däggdjurs talgkörtlar och håller huden mjuk och smidig. Syftet med att de nya sedlarna innehåller talg är samma, de ska bli smidigare och lättare kunna föras in i maskiner.

Detta har dock lett till en stor kontrovers i Storbritannien, eftersom faktumet att sedlarna innehåller talg innebär att de inte är veganska. På sociala medier kritiserade många de nya sedlarna, och en namninsamling om att stoppa dem har i skrivande stund fått över 130 000 namnunderskrifter.

”De nya 5-pundssedlarna innehåller djurfett i formen av talg. Det är oacceptabelt för miljoner veganer, vegetarianer, hinduer, sikher, jainister och andra i Storbritannien”, står det i namninsamlingen.

Planen, enligt Washington post, är att Storbritannien helt ska fasa ut sedlar gjorda av bomull och ha ersatt alla sedlar med polymervarianter 2020. Storbritannien är inte det första landet som infört sedlar i polymer. 23 andra länder, bland annat Kanada, Mexico, Malaysia, Nigeria, Chile och Australien använder sig av polymersedlar som enligt CNN uppskattningsvis alla innehåller talg.

Även i svenska vegetarian- och vegangrupper har de nya sedlarna uppmärksammats, och vissa undrar om även de svenska sedlarna innehåller talg. ”Har hört nånstans att det är djurfett i de nya hundralapparna????? Någon som vet något???””, skriver en person.

De svenska sedlarna är dock fortfarande gjorda av bomull och är helt fria från ämnen som kommer från djur.

– , säger Susanne Meyer, pressekreterare på Riksbanken.Vi har ingen information om att det skulle finnas inslag av spårämnen från djur, som till exempel talg, i de svenska sedlarna och det finns inget som tyder på att så skulle vara fallet. Med anledning av uppmärksamheten kring de engelska sedlarna har vi dock för säkerhets skull ställt frågan till vår sedelleverantör, som nu håller på med en kontroll. Det är viktigt att komma ihåg att den nya engelska sedeln är gjord helt i plast medan de svenska sedlarna är gjorda av bomullspapper som sedan fått en tunn ytlimning  för att förstärka hållbarheten. Plasten i den brittiska sedeln är dessutom av en annan typ än den i svenska sedlar

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro