ANNONS

Nej SVD, hunnen Attilas grav har inte hittats

Jack Werner · 28 Mar 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Nej, SVD, hunnen Attilas grav har inte hittats

Nej, SVD, hunnen Attilas grav har inte hittats


Källan till den sensationella arkeologinyheten är en sida som tidigare publicerat nyheter om döda kossor som återupplivats av blixtar och brontosaurosskådningar i Afrika.

klar

Artikellänk är kopierad

"Ungerska byggarbetare som håller på med fundamentet till en ny bro över floden Donau i Budapest har upptäckt en grav som fått arkeologer runt om i världen att gå i taket. 'Fyndet är helt otroligt' säger den ungerske historikern Albrecht Rümschtein till worldnewsdailyreport.com."

Så lyder ingressen till en artikel som vid lunchtid på fredagen publicerades på SVD.se.

Och otroligt är det, till och med lite för otroligt. Till att börja med är storyns källa, Worldnewsdailyreport.com, känd på nätet som en onlineversion av den gamla skämttidningen En ding ding värld. 

En snabb överblick av de övriga rubrikerna på sajten ger vid handen att det inte direkt är Stora journalistpriset-klass på nyheterna. Till exempel har där rapporterats att kvarlevor från älvor hittats i Irland, att döda kossor återupplivats av blixtar, att 200 miljoner år gamla dinosaurieägg kläckts i ett museum i Berlin samt att den globala uppvärmningen är att beskylla för mäns erektionsproblem.

Men för att gå djupare, och granska själva nyheten i fråga, kan det konstateras att historikern Albrecht Rümschtein inte i överhuvudtaget existerat på nätet före denna artikels publicering. Och bilden som sägs föreställa mumien av Attila kommer från en utgrävning av gravar från Mingdynastin i Kina, detta enligt en artikel på den kinesiska tevekanalen Ifengs sajt.

Och de där arkeologerna runt om i världen som skulle gått i taket... De står ingenstans att finna.

Kort och gott: Detta är knallfejk. Och det går att fastslå genom blott några googlingar. Tipset inför framtiden blir att söka åtminstone en gång extra när en historia verkar lite för bra för att vara sann. Eller varför inte varje gång?

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro