ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, svensk halalslakt är inte grymmare än "vanlig" slakt

Emmelie Wallroth · 22 Apr 2014
Uppdaterad 27 Okt 2016

Facebook-gruppen Förbjud Halalslakt i Sverige NU” skriver i sin beskrivning att de vill ”visa upp den grymma sanningen om vilka hemska öden djur möter i islams namn”. Tillsammans med andra liknande grupper som menar att det handlar om djurplågeri har de lockat till sig tiotusentals likes. Men halalslakten som utförs i Sverige skiljer sig knappt från den vanliga slakten – och att slakta djur utan bedövning är totalförbjudet.

klar

Artikellänk är kopierad

Facebook-gruppen ”Förbjud Halalslakt i Sverige NU” skriver i sin beskrivning att de vill ”visa upp den grymma sanningen om vilka hemska öden djur möter i islams namn”.Men halalslakten som utförs i Sverige skiljer sig knappt från den vanliga slakten.
Facebook-gruppen ”Förbjud Halalslakt i Sverige NU” skriver i sin beskrivning att de vill ”visa upp den grymma sanningen om vilka hemska öden djur möter i islams namn”.Men halalslakten som utförs i Sverige skiljer sig knappt från den vanliga slakten.Foto: Facebook

”Det är förståeligt att Halalslakt är förbjudet i vissa länder, men varför är det inte förbjudet i Sverige?”, lyder till exempel ett av inläggen i en grupp som argumenterar med hur ”fruktansvärt grym halalslakt är”.

Men är halalslakten i Sverige verkligen grym?

Enligt EU-reglerna ska djur bedövas vid slakt. Men det finns en möjlighet att göra undantag från reglerna vid en religiös slakt – och länderna får själva välja om de ska ha undantaget eller inte. I Sverige finns inget sådant undantag, utan här har det länge varit förbjudet att slakta djur utan bedövning.

►LÄS MER: Nej, Tierp tvingar inte barn att äta ihjälplågade halal-kycklingar

Detta verkar dock inte alla känna till, som synes på de Facebooksidor som samlat tusentals fans till ett förbud som alltså redan existerar.

– Sverige är mycket strängare än vissa andra länder. Halalslakt i andra länder kan betyda att man slaktar djuren utan bedövning, men här i Sverige är det förbjudet. Man får absolut inte slakta något djur utan bedövning, säger Shivar Magdal, veterinärinspektör för slaktfrågor på Jordbruksverket.

Import av halalkött som slaktats utan bedövning finns däremot i viss mån, enligt Jordbruksverket.  

– Det kan vi inte styra, det är EU-regler som gäller, säger Shivar Magdal.

Mohammad Fazlhashemi är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala Universitet. Han menar att gruppen muslimer i Sverige som inte äter halalkött från djur som har bedövats är ”marginell” och berättar att slakten i Sverige utförs av muslimska företagare som följer de regler som gäller vid slakt.

– Enda skillnaden är att man ger vatten till djuret innan bedövningen, vänder djuret mot Mecka och sedan när man ska tömma djuret på blod så gör man det i Guds namn. Men själva slakten skiljer sig inte från den vanliga, säger Mohammad Fazlhashemi.

►LÄS MER: Halalkött inget brott mot skollag

Enligt Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt, är de tre enskilt största faktorerna som bereder djur i Sverige lidande mycket centrerade kring fågelhållning. Och den värsta boven är kycklinguppfödningen.

– 80 miljoner kycklingar föds upp i Sverige och det bedrivs en extrem avel, så de är liksom inte gjorda för att leva. Det näst största problemet är burägg, där två miljoner hönor hålls i bur, och minkfarmning. Om det fanns tre saker att rätta till så hade jag börjat med detta, säger hon.

Först på en direkt fråga nämner Björkbom halalslakt – som hon inte ser någon skillnad på från vanlig slakt. 

– Slakt utan bedövning är ju fruktansvärt för djuren, men i Sverige följer halalslakten den svenska djurskyddslagen. Och i Europa är det verkligen inte bara djur som slaktas enligt halal som inte bedövas.Fler viralgranskningarNej, en örn försöker inte röva bort barn

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro