ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, svenska flaggor förbjöds inte på manifestationen på Sergels torg efter attacken

Hugo Ewald · 9 Apr 2017
Uppdaterad 10 Apr 2017
Viralgranskaren kan inte hitta den här formuleringen någonstans.

Viralgranskaren kan inte hitta den här formuleringen någonstans. Foto: Skärmdump/Metro


Under söndagseftermiddagen samlades tusentals människor på Sergels torg i en kärleksdemonstration för att hedra offren för det misstänkta terrorattentatet som ägde rum i Stockholm under fredagen. I Facebookgrupper sprids nu påståenden om att svenska flaggor ska ha förbjudits från demonstrationen. Det är falskt.

klar

Artikellänk är kopierad

”På söndagen spelade inte ålder, religion eller samhällsklass någon roll. Alla var stockholmare — packade som sillar från butikernas skyltfönster i ytterkanterna fram till skyddsräckena, i trapporna, i torgets absoluta mitt och i skarvarna. De applåderade, gjorde segertecknet och höll varandra i armkrok.” Så beskriver nyhetsbyrån TT kärleksmanifestation som ägde rum på Sergels torg i centrala Stockholm under söndagen och som samlade tusentals personer.

Nu sprids påståenden om att svenska flaggor skulle varit förbjudna under manifestationen.

En bild som just nu sprids i Facebookgrupper påstår att det skulle ha stått som följande i evenemangsbeskrivningen: ”Vi ser helst inte att deltagande bär svenska flaggor, eftersom det kan innebära obehag för de minoriteter som kommer att delta”.

Många är upprörda över påståendet.
Många är upprörda över påståendet.Foto: Skärmdump

Viralgranskaren har gått igenom alla inlägg som har gjorts på evenemangets Facebooksida. Ingenstans står den formuleringen att finna, inte heller när Viralgranskaren tittar på arkiverade versioner av evenemanget. Faktum är att Viralgranskaren inte kan hitta den exakta formuleringen någonstans på internet.

Däremot står det i evenemangsbeskrivningen att öppet politiska budskap bör undvikas: ”OBS! Inga politiska budskap på skyltar. Visa hänsyn till offren.”

Damon Rasti tog initativet till manifestationen och bekräftar att något förbud mot svenska flaggor aldrig uttryckts.

– Herregud, det jag skrev var att vi inte ville ha några politiska budskap och helst inga flaggor förutom den svenska, säger han till Viralgranskaren.

En snabb titt på bilder från manifestationen gör det också tydligt att det knappast råder något förbud mot svenska flaggor.

Foto: Jessica Gow / TT /

Viralgranskaren har sökt privatpersonen som publicerat den felaktiga bilden.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro