ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Sverige har inte förbjudit kritik mot invandring”

Jack Werner · 26 Maj 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Nej, Sverige har inte ”förbjudit kritik mot invandring”

Nej, Sverige har inte ”förbjudit kritik mot invandring” Foto: Maja Suslin/TT Nyhetsbyrån


Det började som ett vinklat inlägg på en högerextrem svensk blogg, och utvecklades till rena lögner med internationell spridning. Viralgranskaren tar fram sanningen bakom lögnerna.

klar

Artikellänk är kopierad

”Sharia in Sweden: New Law Criminalizes Criticism of Islam”. Så lyder rubriken på ett blogginlägg av den kända amerikanska islamofoba counterjihadisten Pamela Geller, ett inlägg som nästan 6 000 gånger delats och gillats på Facebook. I inlägget står det att alla svenskar som kränker eller förolämpar invandrare eller invandring från och med nu, enligt ny lagstiftning, kommer åtalas.

Ingrid Carlqvist, chefredaktör för islamofoba bloggen Dispatch International, och organisationen Wikileaks är några av dem som med viss förfäran delat artikeln.

Blogginlägget är ett av ett dussintal liknande texter, som på bland annat engelska, franska och tyska uppmärksamma denna nya svenska lag. Bloggen EUtimes.net skriver exempelvis att ”Sweden passes law that will prosecute people for criticizing immigration”, och på sajten Speisa står det att ”Sweden passes law to criminalize any criticism of immigration”. Även dessa artiklar har fått stor spridning, och twittrats eller delats och gillats på Facebook tusentals gånger. 

Men rubrikerna är gravt förvrängda. Det som beskrivs som en munkavle för invandringskritiker är i själva verket några ändringar i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen som ämnar till att göra det lättare för åklagare att väcka allmänt åtal mot förtal och förolämpningar.

– Lagändringen innebär inte att fler uttalanden blir kriminella, att yttrandefriheten beskärs eller att beviskraven minskas utan bara att det antal fall då åklagare har rätt att väcka åtal ökar, säger Metros rättsliga expert Stefan Wahlberg.

Den moderate riksdagsledamoten Andreas Norlén är en av de 17 ledamöter i Yttrandefrihetskommittén som arbetade fram lagändringen. På sin blogg reagerar han kraftigt mot de vinklade rubrikerna, och kallar dem ”surrealistiska” och ”världsfrånvända”.

”Samma saker som var brottsliga att säga tidigare kommer att vara brottsliga att säga i framtiden. Det är mycket tydligt i propositionen att lagförslaget inte handlar om att begränsa möjligheterna att framföra vissa politiska åsikter, utan om att skydda enskilda människor som utsätts för till exempel omfattande kränkningar på internet”, skriver han.

Han får medhåll av Daniel Westman, som suttit med som juridisk expert i utformningen av lagändringen.

– Ärekränkning handlar alltid om oförsvarliga angrepp på identifierade fysiska personer. Att kritisera invandring eller ens invandrare kan inte i sig vara förtal eller förolämpning, säger han.

Så varifrån kommer uppgifterna som lett till de dramatiska rubrikerna från början? Jo, källan som samtliga ovan nämnda islamofoba bloggar använder är den svenska högerextrema sajten Fria Tider. I ett inlägg från mitten av april 2014 skriver de att ”invandrare, hbtq-personer eller myndigheter” får ”gräddfil”, men att ”vanliga svenskar inte omfattas av det nya stödet”.

Att lagändringen syftar till att underlätta för anmälda hatbrott – som enligt Brå bara leder till åtal i sex procent av fallen i dag – att gå till åtal är rätt uppfattat. Påståendet att ”vanliga svenskar” inte skulle omfattas av stödet är dock helt fel, eftersom såväl hbtq-personer som rasifierade och religiösa personer i lagens ögon (om så inte i Fria Tiders) uppfattas som just ”vanliga svenskar”. Detta gäller även hatbrott riktade mot heterosexuella eller kristna.

”Enjoy your Christmas while you still can”. Så avslutas en av de upprörda texterna om den svenska ”nya lagen”. Men de enda som behöver oroa sig för att få julen förstörd är alltså de som planerat fira den genom omfattande förtalskampanjer på nätet mot namngivna personer.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro