ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Sverige har inte världens högsta bensinskatt – så används tillskruvade påståenden för att locka läsare

Åsa Larsson · 12 Feb 2019
Uppdaterad 12 Feb 2019

Ett inlägg på Facebook-sidan Konsumentbibeln som fått över 14 000 delningar påstår att Sverige har världens högsta bensinskatt, men det stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Konsumentbibeln är en sajt som tillhör mediehuset Newsner, men på Facebook-sidan Konsumentbibeln framgår inte det. Viralgranskaren har tidigare skrivit om Newsner flera gånger, bland annat för att de sprider påhittade historier som om dessa hänt på riktigt.

Facebook-sidan ligger en del artiklar från sajten Konsumentbibeln, och det är först när man klickar sig in på sajten som man kan se vem som står bakom den. Sajten som bland annat skriver om privatekonomi och produkter finansieras delvis genom att man länkar till de produkterna och får betalt när de köps.

”När vi tipsar om produkter rekommenderar vi bara de vi tycker är allra bäst. Om du lämnar tillbaka produkten och inte är nöjd – får vi inte betalt. Därför ligger det i vårt intresse att bara rekommendera saker som vi tror våra läsare är nöjda med, både av etiska och av finansiella skäl”, står det.

De artiklar som delats på Facebook-sidan Konsumentbibeln har inte fått tiotusentals delningar, utan i snitt 50 delningar sedan man började kring årsskiftet. Sidor på Facebook som vill nå fler människor med sitt innehåll brukar blanda upp sitt flöde med spektakulära påståenden eller bilder som lockar folk att klicka och gilla inläggen. Det i sig kan hjälpa det övriga materialet på traven att nå fler.

LÄS MER
Viralsajtens skapare: Mitt enda intresse var trafik

Konsumentbibeln har mycket riktigt lagt ut publikfriande budskap som till exempel att man ska dela om man håller med om att alla pensionärer förtjänar bra mat. Det inlägget fick över 5 000 delningar.

För två veckor sedan lade man ut ett inlägg om bensinskatt som fått över 14 000 delningar.

Inlägget består av en kort film med bara en bild och budskapet ”Sverige har världens högsta bensinskatt. Det är helt orimligt. Vi är ett land med liten miljöpåverkan och stora avstånd. Dela för att visa våra politiker att detta är oacceptabelt”. Sen skriver man om andra länders bensinpris och omständigheter samt hänvisar till en artikel i Teknikens värld.

Påståendet att vi i Sverige har världens högst bensinskatt stämmer inte.

I det här sammanhanget kan man dels prata om punktskatten som för bensin miljöklass 1 är 6,70 kronor per liter. Den i sig består av energiskatt och koldioxidskatt. För andra bränsleslag kan du läsa mer på Skatteverkets hemsida.

Sen tillkommer momsen också, vilket i Sverige är 25 procent. För att ta reda på hur det ser ut i andra länder så kollade Viralgranskaren i Europeiska kommissionens veckorapport om oljepriser. De har en lista med skatter och en lista utan skatter för bensinpriser. Där kan man utläsa att Sverige inte har den högsta bensinskatten i EU. I den senaste rapporten från 4 februari kostar 1 liter bensin 1,41 euro i Sverige, ungefär 14,80 kronor, med skatter och 0,49 euro utan.

0,93 euro, ungefär 9,70 kronor, är alltså skatter. För Italien är samma summa 1 euro och för Nederländerna 1,07 euro. Skillnaden mellan Sverige och Nederländerna är alltså lite knappt en krona och 50 öre, men det är ändå en skillnad och Sverige ligger inte högst.

– Det enkla svaret på frågan är nej, Sverige har inte Europas högsta skatter på bensin, säger Ulf Svahn, vd för branschorganisationen Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet (SPBI).

Sverige har en överindexering för drivmedel, det vill säga att man varje år skriver upp skatten med inflationen plus två procentenheter. Den höjningen sker alltså med automatik varje år. Enligt den liggande M-KD-budgeten skulle detta tas bort 1 juli och skatteindexeringen skulle bara följa inflationen, men i SVT:s Agenda i söndags meddelade miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) att överindexeringen blir kvar.

Sveriges nuvarande regering vill att landet ska röra sig i en fossilfri riktning, det finns exempelvis en punkt i uppgörelsen mellan S, MP, C och L om att det inte längre ska vara tillåtet att sälja nya bensin- och dieseldrivna bilar 2030. En utredning ska tillsättas i år för den frågan.

Men just nu har vi inte högst skatt på bensin i EU och det innebär att påståendet att Sverige har högst bensinskatt i världen inte heller stämmer. Hur det blir i framtiden beror på politiska beslut i Sverige och även hur andra länder gör den närmaste tiden.

Om man ser till det totala priset så ligger Nederländerna, Danmark, Italien och Grekland just nu högre än Sverige.

– Priset är högt i Sverige men inte högst och så brukar det vara. Men ser man till diesel så ligger vi högst just nu. Det är en förändring mot vad vi sett tidigare, Sverige har aldrig legat högst på diesel i Europa, och det beror sannolikt på reduktionsplikten, säger Ulf Svahn på SPBI.

SPBI:s hemsida kan man följa utvecklingen av bensinpriset månad för månad, uppdelad på moms, skatter, produktionskostnad och bruttomarginal:

Texten i inlägget på Konsumentbibelns Facebook-sida låter ganska snarlik andra liknande inlägg som spreds under förra året som handlade om bensinpriser och har utretts av exempelvis Dagens nyheter. Men där var formuleringarna att vi ”skattas ihjäl” här i Sverige snarare än att vi har världens högsta bensinskatt.

Det här är en opinionsfråga som man får tycka som man vill om, men det kan vara bra att vara medveten om att politiskt heta frågor ibland utnyttjas för att samla gilla-tummar till andra syften, till exempel att skapa uppmärksamhet åt en sajt som vill tjäna pengar.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro