ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Sverige kommer inte vara ett U-land år 2030

Jack Werner · 21 Okt 2014
Uppdaterad 21 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Uppgiften har cirkulerat i nästan fyra år. På blogg efter blogg har missnöjda patrioter trumpetat ut den braskande rubriken: Sverige faller i FN:s tabell över länder med hög levnadsstandard, och år 2030 kommer vi vara ett U-land.

konspiratoriskabloggencirkulationFacebookSenast är det ett inlägg på den speisa.com som fått enorm , 17 000 interaktioner på enligt Sharedcount.com.

”Enligt FN:s prognoser kommer Sverige vara ett mycket fattigare land år 2030, i långt värre skick än någon i den svenska regeringen vill medge”, skriver speisa.com och fortsätter: ”Sveriges vänsteretablissemang och media tycker att en grundpelare i det perfekta samhället är multikulturalism. (…) Svenskar som säger emot detta riskerar att kallas rasister, fascister, ja, till och med nazister.”

Viralgranskaren har fått ett flertal tips om detta inlägg på sistone, och på de sociala medierna har påståendets spritts av bland annat ett antal sverigedemokratiska politiker. SD i Åstorp återrapporterade i april 2013 formuleringen att Sverige skulle bli ”ett U-land år 2030”, och SD-ledamoten i Huddinge Sven Pernils skrev samma sak på Twitter i maj 2014.

Rapporten som alla hänvisar till skrevs 2010, med syfte att utveckla en beräkningsmodell för HDI-indexet för mänsklig utveckling. Det säger Alexandra Pärnebjörk på UNDP (United Nations Development Programme).

Hon påpekar dock att att forskningspappret inte stödjs av HDRO (Human Development Report Office), inte kom med i den slutliga rapporten, och sedan tidigare dessutom har tagits bort från deras hemsidor.

– Forskningspappret i fråga har inte mött den akademiska och metodologiska standard som krävs. De 20-års projektioner som görs är såväl svaga som föränderliga och föremål för bedömningar eller tolkningar, skriver Pärnebjörk i ett mejl till Viralgranskaren.

Forskningspappret skrevs av statistikern Jana Asher och demografen Beth Daponte. Daponte säger till Viralgranskaren att hon fortfarande står för den.

– Vad vi gör är två saker, vi utformar ett sätt att förutse länders HDI, och vi gör vi en väldigt grovhuggen kontroll där vi jämför det sättet med övriga HDI-myndigheters förutsägelser.

Men den tolkning som bland annat SD i Åstorp gör av rapporten tar Daponte tydligt avstånd från. Hon säger att rapporten istället visar hur utvecklingen för de flesta länderna som befinner sig högt uppe i FN:s tabeller ser ut att mattas av inom den närmsta framtiden.

– Såsom HDI räknar är de länderna väldigt nära toppen ändå, så om man tittar på 10-20 års sikt kommer de länderna inte växa så mycket. Vi säger inte att Sverige kommer falla dramatiskt i tabellerna, det är inte alls vad vi säger.

Så att det är fel att säga att Sverige kommer bli ett U-land år 2030?

– Det är uppenbart felaktigt, och en total feltolkning av rapporten, säger Beth Daponte till Viralgranskaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro