ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Sverige står inte helt utan brandflygplan i släckningsarbetet

Gustaf Larsson, Sofia Clason · 26 Jul 2018
Uppdaterad 26 Jul 2018
Det stämmer inte att Sverige inte kan räkna med "mer" hjälp, eftersom franska och portugisiska brandflygplan kommer att finnas på plats.

Det stämmer inte att Sverige inte kan räkna med "mer" hjälp, eftersom franska och portugisiska brandflygplan kommer att finnas på plats. Foto: Skärmdump


Ett inlägg spreds på Facebook där det nystartade partiet Alternativ för Sverige påstod att Sverige står utan brandflygplan när de italienska åker för att bistå bränderna i Grekland. Inlägget grundade sig i en artikel från SVT. Men artikeln var missvisande – och påståendet stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Alternativ för Sverige (AFS), har under torsdagen publicerat ett inlägg på sin Facebooksida, där de påpekar att Sverige står utan hjälp från europeiska brandflygplan. Inlägget lades ut vid 12-tiden under torsdagen och två timmar senare hade den fått över 650 interaktioner.

”Hade skogsbränderna i Sverige ägt rum en vecka senare hade alltså Sverige stått helt utan brandflygplan i släckningsarbetet. Nu får det vara SLUT på vanstyret av Sverige – vi ska ALLTID ha förmågan att lösa våra egna kriser året om!, skriver AFS i inlägget.

Men påståendet att Sverige står utan brandflygplan stämmer inte. Efter att Viralgranskaren tagit kontakt med AFS, har inlägget nu raderats.

Hjälp från två länder

Under morgondagen ska de italienska planen vidare till Grekland, men enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer såväl franska som portugisiska brandflygplan att finnas på plats i de brandhärjade områdena.

– Vi har plan på plats. De franska kommer tillbaka i eftermiddag efter att ha varit hemma på ordinarie service. Sedan har vi portugisiska plan och de italienska åker hem under morgondagen. Så nej, vi är inte utan brandflygplan, säger Gunilla Östman från MSB:s presstjänst, till Viralgranskaren. 

Missleddes av en SVT-artikel

Enligt AFS grundar sig deras inlägg i en artikel av SVT med rubriken ”Beskedet: Sverige kan inte räkna med mer hjälp från EU”. Per Sefastsson, pressekreterare på AFS, menar att den rubriken är missvisande.

– Om det visar sig att SVT:s artikel är vilseledande kommer vi såklart att korrigera det. Vi litar på att Sveriges statliga television rapporterar sanningsenligt, säger han till Viralgranskaren.

Några minuter senare återkommer Sefastsson.

– Nu läste jag på och det du säger stämmer, till skillnad från vad som står i SVT:s artikel. Så vi kommer ta ner den bilden med hänvisning till att SVT inte har varit tydliga, säger han.

SVT: ”Vi begick ett misstag”

Michael Kucera är nyhetschef online och ansvarig utgivare på SVT Nyheter. Han bekräftar att ett fel begicks, men att artikeln nu har rättats efter att den uppmärksammats av Viralgranskaren.

– Vi begick ett misstag helt enkelt. När vi uppmärksammades på det har vi också uppdaterat artikeln, säger han och fortsätter:

– Det framgår också om du läser den senaste uppdateringen av artikeln. Där har vi också skrivit vilken uppgift det är som vi har rättat, säger han.

Artikeln har nu uppdaterats så att det i rubriken står “Beskedet: Sverige kan inte räkna med mer hjälp från EU just nu”. Men inte heller den rubriken stämmer. ”Mer” hjälp får vi, eftersom Frankrike och Portugal fortfarande deltar i släckningsarbetet.

Vidare har SVT förtydligat att det endast är de italienska planen som nu lämnar Sverige, vilket också står i en rättelse längst ned i artikeln.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
Sofia Clason
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro