ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, SVT har inte klippt bort Ferdinand ur "Kalles jul"

Hugo Ewald · 22 Dec 2015
Uppdaterad 23 Dec 2015

Foto: Skärmdump/Metro


På en webbsida sprids nu påståenden om att SVT valt att klippa bort segmentet med tjuren Ferdinand ur årets upplaga av "Kalles jul". Men det stämmer inte, och SVT bekräftade redan i oktober att inga segment klippts bort.

klar

Artikellänk är kopierad

"Nu har SVT offentliggjort deras programversion av Kalles Jul 2015. Konceptet blir likt den traditionella Kalles Jul som vi sett alla år - denna gången dock utan Ferdinand.".

Så inleds ett inlägg på en relativt obskyr viralsajt med namnet "Nyheter-247" och som fått flera tusen interaktioner på sociala medier sedan den publicerades. I kommentarsfältet till artikeln beklagar sig många människor över det påstådda beslutet.► LÄS MER: Nej, Kalle Anka kommer inte sluta sändas på julafton

Enligt webbsidan klipps Ferdinand bort eftersom tjuren anses vara för "feminim" och att detta skulle ha upprört muslimer som inte "accepterar feminim livsstil". 

"Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul" väckte uppmärksamhet 2012 när Disney klippte bort två korta segment som uppfattades som stereotypa. Trots att SVT köper in "Kalles jul" av Disney och att den klipps av just Disney fick SVT då horder av mail av människor som var arga.

Men redan i oktober bekräftade SVT för Expressen att ingenting nytt skulle komma att klippas bort i årets upplaga av "Kalles jul". Den slutgiltiga versionen var redan bestämd då, och det enda som skiljer sig i årets upplaga är de så kallade "hemliga överraskningarna" som skiljer sig varje år.►LÄS MER: Bluffar göder de anonyma viralsajterna När Viralgranskaren kontaktar Linda Andersson, kommunikationschef på The Walt Disney Company Nordic bekräftar hon att tjuren Ferdinand inte klippts bort.

– Det är inte svårt att svara på. Det är inte sant, han har inte klippts bort, säger hon.

Nyheter-247 är till utseendet identisk med Newsnet som spred falska påståenden om att Jimmie Åkesson skulle avgå i oktober. 1982 är det enda året som Tjuren Ferdinand inte visats sedan segmentet infördes 1971. Då byttes segmentet ut mot Den fula ankungen. Efter protester togs dock Ferdinand tillbaka året efter.► LÄS MER: Nej, Jimmie Åkesson ska inte avgå som partiledare

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro