ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, SVT har inte lagt miljoner på att bara ändra typsnitt på loggan

Åsa Larsson · 9 Dec 2016
Uppdaterad 20 Jan 2017

En bild som visar två SVT-loggor ställda bredvid varandra sprids nu på nätet. Skillnaden i typsnitt påstås ha kostat 2,7 miljoner kronor, men det är inte hela sanningen.

klar

Artikellänk är kopierad

”SVT har precis bytt logotyp – för närmare 3 miljoner kronor av licensbetalarnas pengar”, skriver Facebook-sidan Politikfakta. Samma bild sprids även på Twitter och många raljerar över den minimala skillnaden mellan de två loggorna. Men det stämmer inte att SVT har lagt miljoner på att bara ändra typsnitt på sin logga.

– Det är inte bara en logotyp, utan det är ett helt system, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT, till Viralgranskaren.

Enligt henne fanns det ett behov av en mer sammanhållen visuell identitet som fungerar både i broadcast (i rutan) och digitalt (på nätet och i mobilen).

LÄS MER: Nej, SVT har inte sänt barnprogram som hyllar IS

Senast SVT gjorde en sådan omgörning var för 16 år sedan. Nu gjordes en omändring som tajmades med SVT:s 60-årsfirande.

– Det omfattar ett specialritat typsnitt optimerat för ökad läsbarhet för digitalt, vilket är viktigt för människor med nedsatt synförmåga, en ny färgpalett, animering och bildmanér, och det är för samtliga kanaler och tjänster, för sport, för nyheter, för SVT Play och så vidare. Det är ett väldigt stort och omfattande jobb som summan 2,7 miljoner kronor täcker. Vi är väldigt noggranna med att hushålla med resurserna och gör mycket internt. Vi har tagit hjälp med systemet och de bärande designelementen.

Byråerna som varit med och tagit fram de olika delarna är Essen och Happy F&B.

Vad tycker du om bilden som nu sprids på nätet?

– Man är inte intresserad av att förstå och saknar vilja att kommunicera hela bilden, jag tycker att det är synd, säger Sabina Rasiwala på SVT.

Politikfakta har i sitt kommentarsfält lagt ut ett mejl från Sabina Rasiwala där hon klargör att det rör sig om mer än typsnittet.

Här kan du se hur public service-loggorna utvecklats över tid:

LÄS MER: SVT spred fem år gammal övervakningsfilm – påstods föreställa Bryssel-explosion

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro