ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, SVT har inte sänt barnprogram som hyllar IS

Åsa Larsson · 28 Okt 2015
Uppdaterad 28 Okt 2015

Just nu sprids en video som sägs visa hur Barnkanalen glorifierar terrorgruppen Islamiska staten. Men det stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är ett tre år gammalt avsnitt av barnprogrammet "Dilemman med Doreen" som nu sprids. I programmet sjunger programledaren låten "En röst" och håller upp pekfingret i luften tillsammans med en massa barn.

– Det är en koreografi. Det är siffran ett, en röst, säger Johanna Gårdare, programchef på Barnkanalen.

Nu har dock programmet fått nytt liv på högerextrema sajter – och en helt annan form.►LÄS MER: Nej, det här är inte en IS-krigare som utger sig för att vara flykting Pamela Geller, en fixstjärna inom den islamfientliga sfären i USA, skriver på Twitter: ”CHOCKERANDE VIDEO: Svensk statstelevision sänder barnprogram som glorifierar IS" och hänvisar till en Youtube-video där Doreens barnprogram klippts ihop annat filmmaterial, bland annat med vad som ser ut att vara en jihadist.

– Låtarna i "Dilemman med Doreen" kan handla om allt från enkla saker som att inte kunna sova till det som den här låten handlar om – alla människors lika värde och att barn har en röst, säger Johanna Gårdare.

Vad tycker ni om sättet som låten nu sprids på?

– Det är ju fruktansvärt. Den är helt förvanskad – den har liksom ingenting med IS att göra. Jag tänker mest på barnen som ställt upp på helt andra premisser, de är ju som gisslantagna och utnyttjade i den här situationen.►LÄS MER: Nej, den här virala bilden föreställer inte flyktingar i upplopp Även tidigare har pekfingret uppmärksammats av högerextrema sajter och debattörer som en intäkt för att personen som pekar är IS-sympatisör.

Men är tecknet ett IS-tecken?

– Nej, det har funnits långt innan IS. Det är ett vittnesmål om monoteismen inom islam, säger Mohammed Fazelhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsalas universitet.

Pekfingret används av sunnimuslimer under bönen och är kopplad till den muslimska trosbekännelsen.►LÄS MER: Nej, bilden visar inte en pojke som misshandlats för sina blåa ögon IS-krigare pekar uppåt på bilder där de halshuggit fiender och begått gruvliga våldsdåd. Men att terrorgruppen ”kidnappat” symbolen innebär inte att den som pekar uppåt med pekfingret är IS-terrorist, säger Fazelhashemi.

På Twitter har hashtaggen #ISfinger börjat sprida sig där folk lägger upp bilder på allt från smurfar till kändisar som pekar uppåt.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro