ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, tiggarna styrs inte av kriminella ligor

Clara Guibourg · 28 Aug 2014
Uppdaterad 30 Sep 2017

DEN HÄR ARTIKELN ÄR FRÅN 2014. Metro djupdyker i myter och påståenden kring tiggeri, efter ännu en viral artikel om kriminella ligor. Vad vi funnit? Experterna är samstämmiga: Det finns inga ligor.”

klar

Artikellänk är kopierad

Skövde nyheters artikel har fått stor spridning och har även använts av Biltema i Karlstad för att försöka förmå människor att inte ge pengar till tiggare.
Skövde nyheters artikel har fått stor spridning och har även använts av Biltema i Karlstad för att försöka förmå människor att inte ge pengar till tiggare.Foto: Linn Malmén

Som Metro tidigare berättat uppmanade Biltema i Karlstad sina kunder att inte ge pengar till tiggare, med stöd av en nyhetsartikel saxad ur Skövde Nyheter, som hävdade att tiggarna till stor del tillhör kriminella ligor.

– Vi misstänker att det är organiserat, sade varuhuschef Joakim Amoenus då till Värmlands Folkblad.

När Metro undersökte saken närmre visade det sig att artikeln Biltema satt upp i entrén varit tokviral sedan den publicerades för ett och ett halvt år sedan. Vi beslutade därför att faktagranska uppgifterna i den.

►Biltema: Ge inte tiggare pengar

Det finns bara ett problem: Den bygger på en enskild polis påståenden – och innehållet ratas av alla experter Metro pratar med.

Det florerar ständigt påståenden och åsikter om tiggeri. ”De tjänar stora summor.” ”Det är organiserad brottslighet.” För att reda ut frågan en gång för alla har vi därför pratat med experter som arbetar närmast de här människorna.

►Vittne: Butikschef hällde vatten på tiggare

Michael Anefur jobbade som regeringens hemlöshetssamordnare till juli i år.

– I mitt jobb frågade vi samtliga större frivilligorganisationer, ett stort antal polisdistrikt och kommuners sociala organisationer. Och vi har ställt den frågan: Finns det något som tyder på att det här är organiserat? Och hittills har alla svarat nej på det, säger han till Metro, och fortsätter:

– Sannolikheten att det skulle vara organiserad brottslighet och att vi alla missat det är ju i det närmsta obefintlig.

►Ville sparka ut tiggare ur t-banan på grund av ”myntskrammel”

Många upplever ändå att det är något misstänkt. Man ser att tiggare löser av varandra, att de samarbetar, och kanske rentav samlar in varandras pengar. Men enligt polisen handlar det inte om organiserad brottslighet.

– Det är ju organiserat så som vilken bussresa till Ullared som helst. Människor organiserar sig själva hela tiden. Man ordnar resor, rekar lite platser, kanske samlar in de insamlade pengarna. Det låter som grovt organiserad brottslighet så fort man pratar om organisering, men organiserar gör vi människor hela tiden, säger Lena Matthjis, operativ chef vid Citypolisen i Göteborg.

►Här sparkar vakterna bort tiggarens tillhörigheter

Michael Anefur instämmer.

– Allt annat skulle ju vara korkat. Men att det skulle vara organiserad brottslighet finns inget som tyder på. Det är ju ganska stor skillnad. Det här handlar bara om att de försöker göra på det smartaste sättet de kan, säger han.

Nyhetsartikeln som Biltema gjorde aktuell publicerades i lokaltidningen Skövde Nyheter 22 maj 2013, men har enligt tidningen blivit viral under de senaste månaderna.

Efter att lappen i entrén uppmärksammades har Biltema i Karlstad plockat bort den. 

– Vi vill inte varken uppmana eller påtala för våra kunder hur de ska göra. Det är deras eget val, säger Henrik Jarl, företagets presskontakt. 

►Tiggarvarningen i småstaden blev viral – men är full av lögner

I artikeln berättar en polisman med rötter i Rumänien att merparten av tiggarna i Sverige tillhör kriminella ligor. Stick i stäv med expertisen alltså. Och vid närmare läsning bygger hela artikeln enbart på hans upplevelser.

– Det är en kontroversiell åsikt, men den stod inte för sig själv. Vi publicerade den i vår papperstidning och på vår webb med flera andra artiklar. Så det fanns flera andra röster som bemötte och hade andra åsikter, kommenterar Skövde Nyheters nyhetschef och stf ansvarig utgivare Leif Claesson.

Hade ni gjort annorlunda i dag?

– Det är svårt att svara på. I grunden är det här en artikel som skrevs för ett och ett halv år sedan, i en tid då tiggarna snarast var ett nytt fenomen – inte en het debattfråga.

Metro har sökt polismannen som intervjuades av Skövde Nyheter, men han vill i dag inte medverka i vår granskning.

Ett av de mer uppseendeväckande påståenden i artikeln är att barn skulle hyras ut för att tigga. När vi frågar polisen i Stockholm och Göteborg förnekar de dock att det finns några tiggande barn i städerna.

– För över tio år sedan var det så, och då jobbade jag jättemycket med sociala myndigheterna. Och det försvann, vi har inte haft några stora problem med det, säger Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen i Stockholm.

►Polisen: Irritationen växer hos allmänheten

Vare sig polismyndigheten i Stockholm eller Göteborg ser att det förekommer någon människohandel.

– Det är väldigt svårt att säga att tiggeriet är organiserat, säger Stockholmspolisens Peter Enell.

– Vi kan inte se att det är så i Göteborg. Det finns inte mer än något enstaka fall där vi fått sådana uppgifter från tiggarna, säger Göteborgspolisens Lena Matthjis.

Det finns dock en pågående utredning om människohandel i Uppsala, och ett fall i Halmstad, där ett par misstänktes för människohandel, men friades i tingsrätten.

– Man kan aldrig svära sig fri från att någon människa någon gång utnyttjas. Men generellt är svaret nej, säger Michael Anefur.

►Tiggare attackerades av femtontal ungdomar

Att tiggeriet ökat de senaste åren står klart för de flesta av oss. Men kanske är det inte den våg som det ibland kan upplevas som. Totalt rör det sig enligt Michael Anefur om 1000-2000 personer i hela landet. Siffran har ökat jämfört med ett par år tillbaka – men har börjat plana ut.

– Så det är inte så att det väller in folk som tigger i Sverige, säger han.

Frågan rör helt klart upp mycket känslor. Metro har tidigare rapporterat om en butikschef som åtalats för att ha hällt vatten över en tiggare, om ungdomsgäng som slog ned tiggare i Kista, och om en annan viral lapp med lögner om tiggeriet.

►Instagramkonto hängde ut tiggare i Göteborg

– Det skulle vara intressant att se vilka som delar. Jag tror att det finns goda kopplingar till Avpixlat och liknande. Det handlar om en grupp människor som gärna vill att det ska vara så, säger Michael Anefur.

Men uppenbarligen rör frågan om tiggeri upp mycket känslor bland allmänheten också, inte bara på främlingsfientliga sajter?

– Människor verkar känna att ”om det är organiserad brottslighet, då behöver inte jag bry mig.” Men jag brukar vända på det i stället: Det handlar om människor som redan är oerhört utsatta och diskriminerade. Om det dessutom skulle vara så att de är utsatta för brottslighet – då är de ju ännu mer utsatta och ännu mer i behov av vår hjälp.

►LÄS MER: Så tvingas tiggare betala ”hyra” på Stockholms gator 

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Guibourg
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro