ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, tillbakaskickade valblanketter kommer inte att ruinera SD

Peter Lindholm · 14 Maj 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014

Ruinera SD”. Så lyder uppmaningen som sprids snabbt i sociala medier och som går ut på att man ska returnera Sverigedemokraternas valpropaganda och tvinga partiet att stå för returportot. Det kommer inte att funka.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är en Facebookgrupp kallad Umeå mot rasism som initierat kampanjen. De uppmanar alla att skicka tillbaka valpropagandan från SD, som Posten delar ut, till avsändaren.

Om materialet returneras i ett nytt kuvert, utan porto och avsändare, skulle det kosta partiet 7 kronor i porto plus 10 kronor i lösen för varje försändelse, menar Facebookgruppen. Om då hälften av landets hushåll skulle ”returnera rasismen” skulle det kosta SD över 35 miljoner kronor, enligt gruppens beräkningar.

– Generellt är det ju så att brev som saknar porto får mottagaren betala lösen för. Det normala är att man får betala för att hämta ut det, säger Maria Ibsen, pressekreterare på Postnord.

Så kampanjen skulle fungera?

– Jag vågar inte svara på hur mottagaren skulle hantera det här. Men vill man inte betala går det tillbaka till avsändaren.

Men SD kommer knappast att bränna miljoner på att lösa ut drösvis av ”obeställbara försändelser”, som ofrankerad post kallas för i lagen. Det enda som händer är att landets postkontor och brevbärare får mer att göra.

skyldighet att befordra försändelser som är frankerade med gällande porto”, enligt de allmänna villkoren.Posten har dessutom ”endast

Enligt lag ska också ”en obeställbar försändelse skall om möjligt återställas till avsändaren”.

Lagen ger dessutom posten rätt att öppna obeställbara postförsändelser och innehåll som ”består av trycksaker, reklamblad eller liknande som kan antas saknas värde får omedelbart förstöras”.

Det där sista håller kanske inte SD med om och Posten aktar sig nog noga för att bränna upp politiska pamfletter på bål. Så vad som skulle kunna hända är att försändelserna hamnar i någon slags förvaring i  två år innan de tillfaller staten. 

Även Nyheter24 har uppmärksammat problemen med kampanjen mot SD. 

TIPSA OSS! Har du ett tips till Viralgranskaren? Så här gör du.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro