ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Trump raderade inte gammal tweet under debatten

Aron Andersson · 27 Sep 2016
Uppdaterad 21 Okt 2016

Foto: TT / Twitter / Montage


Under nattens presidentdebatt spreds uppgifter om att Donald Trump rensade upp bland sina gamla twitterinlägg. Men påståendet var falskt.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var en twittrare vid namn Juan Vidal som under pågående debatt la ut en bild på en gammal Trump-tweet. Trumps tweet handlar om hur global uppvärming är påhittat av Kina, och över inlägget låg felmeddelandet ”Tweet not found”.

► LÄS MER: Experterna: Clinton vann debatten

Enligt Juan Vidals bild skulle tweeten alltså ha raderats. Och att twitterinlägget skulle ha försvunnit var en uppgift som snabbt tog fart. Enligt Cnet hade Juan Vidals påstående över 35 000 retweets under debatten. Men det var många som var skeptiska till uppgiften.

En enkel sökning visade att Trumps inlägg från 2012 fanns kvar, vilket det fortfarande gör. Många valde också att upplysa Juan Vidal om det, och innan debatten var över hade twittraren tagit bort sitt påstående.

Juan Vidal har inte svarat på frågor om varför han twittrade som han gjorde, men enligt hans twitterprofil jobbar han som författare och litteraturkritiker för NPR, Esquire och Rolling Stone Magazine. Det är däremot möjligt att hans manipulerade inlägg kan ha varit en form av satir.

►LÄS MER: Här är svar på alla frågor du har om den första presidentdebatten

Under nattens debatt tog nämligen Hillary Clinton upp det faktum att Donald Trump påstått att Kina uppfunnit konceptet ”global uppvärmning”. 

– Det gjorde jag inte, svarade då Trump.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro