ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, tv-inslaget om terroristen har inte censurerats – och är sju år gammalt

Åsa Larsson · 18 Feb 2015
Uppdaterad 19 Feb 2015
"Today tonight" var ett kontroversiellt tv-program i Australien. Inslaget som nu sprids är från 2008.

"Today tonight" var ett kontroversiellt tv-program i Australien. Inslaget som nu sprids är från 2008. Foto: Channel Seven


Det är lätt att klä om uppgifter som sprids på nätet i nya kläder – ett tv-klipp om Abdul Nacer Benbrika, som dömts för terrorism i Australien,​ har fått nytt liv på nätet sedan en Facebook-användare påstått att det censurerats i "den politiska korrekthetens" namn.

klar

Artikellänk är kopierad

"SANSLÖST!!! Det här togs bort från Australiens "Today tonight" och sändes aldrig!", skriver den upprörda avsändaren. 

Tv-klippet är från "Today tonight", ett kontroversiellt tv-program som tidigare sändes på australiska Channel Seven​, och handlar om hur den muslimske religiöse ledaren Abdul Nacer Benbrika​ bland annat fått sjukpension från den australiska staten.

Inslaget sändes 16 september 2008, i samma veva som Benbrika dömdes för terrorbrott, men fick nytt liv för ett par år sedan då det började cirkulera på Facebook – i ny skrud.

Här påstås att tv-klippet aldrig sändes på grund av "politisk korrekthet" och har läckt ut. Tv-inslaget har spritts på nätet som ett bevis på censur, i exempelvis Facebook-grupper som "Bojkotta halalslakt i Australien".

Men censurpåståendet stämmer inte.

Max Uechtritz, en tidigare producent på "Today tonight", bekräftar för Viralgranskaren att programmet sändes. Han har även fått frågor från australiska politiker som sett upprörda inlägg om "censuren" på nätet.

Det här rapporterades även av tidningen The West Australian​, en av landets äldsta tidningar, 2013 när de skrev om tv-inslaget och hur det på dykt upp i en Facebook-grupp som heter "Julia Gillard – sämsta premiärministern i Australiens historia". Tidningen konstaterar dels att inslaget sändes och dels att inslaget går helt i linje med programmet "Today Tonights" sensationalistiska stil.

Programmet har fått hård kritik för sitt sätt att rapportera och varit inblandat i en rad skandaler. Ett mediaprogram på ABC i Australien granskade 2011 ett av "Today tonights" inslag om asylsökande och reportern Jonathan Holmes beskrev det så här:

– Jag har suttit i "Media watch"-stolen i fyra år – och på hela den tiden har jag aldrig sett en mer lögnaktig, vilseledande och hetsande bit "journalistik".

I det nu spridda "Today tonight"-inslaget intervjuas radioprataren Steve Price och uttalar sig svepande om "de här människorna":

​– De kommer till det här landet och tar pengar från de australiska skattebetalarna, och samtidigt så smider de planer mot oss, säger han i inslaget.

Price har tidigare jobbat på radiostationen MTR som utlovade att vara provocerande och högerextrem, men som fick stängas ner på grund av dåliga lyssnarsiffror.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro