ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, U2 gav inte bort gratis kassettband på 80-talet

Jack Werner · 18 Sep 2014
Uppdaterad 18 Sep 2014

I flera virala tweets används en reklambild för walkmans från 80-talet för att visa att det inte är första gången U2 prackar sin musik på ofrivilliga. Men bilden är fejkad och från början förmodligen bara ett skämt.

klar

Artikellänk är kopierad

Bandet U2 finns i var och varannan Iphone-ägares ficka nuförtiden. Inte självvalt dock – utan automatiskt. Som ett marknadsföringsknep laddades deras senaste album Songs of Innocence i förra veckan ner gratis till över en halv miljard Ituneskunder.

Tilltaget var dock inte så uppskattat – i efterhand har Apple släppt ett verktyg som med ett klick tar bort skivan. 

I den allmänna yran av frustration och lyteskomik som uppstått mot U2 har flera skämt och liknande fått stor cirkulation på Twitter. Men ett av dem har av många tagits på allvar.

Det handlar om en reklambild för walkmans, kassettbandspelare som man bar på sig innan MP3-spelarna kom. Flera modeller och varumärken visas upp på reklambilden, och nere i vänsterkanten hålls ett band upp.

”FREE U2 TAPE WITH EVERY CASSETTE PLAYER”, står det, och på bandet syns omslaget till U2:s album War från 1983. Bilden twittrades till exempel ut av @JamieDMJ, som fått nästan 4 000 retweets.

Reklambilden är dock manipulerad, förmodligen ursprungligen som ett skämt. När bilden sedan har spritt sig långt bort från sin skapare har den börjat tas på allvar. 

Vandringssägensencyklopedin Snopes har spårat originalbilden till sajten Retromash.

Och det tvångsnedladdade U2-albumet? Tja, det verkar inte vara något värt att behålla på telefonen. Åtminstone om man ska tro på vad DN:s recensent Nicholas Ringskog Ferrada-Noli skriver: ”U2 är ett band som är slutet, skeptiskt till förändring, ointresserat av världen utanför fotbollsarenan. De ger rock dåligt rykte.”

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro