ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Uppsala universitet sparkade inte ut student på grund av uppfinning

Johan Wikén · 3 Dec 2018
Uppdaterad 3 Dec 2018
Studenten i videon har olika namn i olika länder.

Studenten i videon har olika namn i olika länder. Foto: Skärmdump Facebook/Pixabay


I en sponsrad video på Facebook påstås studenten Thomas Larsson ha blivit utsparkad från Uppsala universitet på grund av en uppfinning. Det stämmer inte. Samma video finns i minst tio versioner anpassade för olika länder.

klar

Artikellänk är kopierad

”Den här studenten kickades ut från Uppsala universitet efter att ha uppfunnit en bränslesparande anordning”.

Så inleds en video som sprids i sponsrade inlägg på Facebook. Studentens namn uppges vara Thomas Larsson.

Enligt videon ska Thomas Larsson ha uppfunnit en anordning som minskar bilarnas bränslekonsumtion med 30 procent. När han publicerade sin upptäckt ska han ha blivit utsparkad från Uppsala universitet.

”Jag blev eskorterad av vakterna medan alla tittade, det var hemskt”, citeras Thomas Larsson i videon.

Anledning till att han tvingades sluta på universitetet uppges vara att politiker och stora olje- och bilföretag inte vill att människor ska känna till Thomas upptäckt. Därför slår han sig samman med sin farbror Peter Larsson som är ingenjör. Tillsammans tillverkar de en bränslesparande produkt som de kallar EcoFuel, enligt videon.

Studentens olika namn

Efter lansering i oktober 2018 påstås Thomas Larsson och hans farbror ha blivit anmälda av stora oljebolag. Därför reas produkten ut på nätet.

Men hela historien är en stor bluff.

– Det är helt enkelt inte sant. Det där har inte hänt på något universitet eller någon högskola i Sverige, ingenstans. Det skulle jag ha hört om i så fall, det skulle ha varit en stor sak, säger Cilla Häggkvist som är biträdande chef för studentavdelning på Uppsala universitet.

Studentens namn skiljer sig i den svenska, sydafrikanska och franska versionen. Tre versioner som sprids just nu via Facebooksidan Gadgetify.
Studentens namn skiljer sig i den svenska, sydafrikanska och franska versionen. Tre versioner som sprids just nu via Facebooksidan Gadgetify.

Faktum är att samma historia har spridits i minst tio andra länder. Enda skillnaden är att det då handlar om andra universitet och att Thomas Larsson heter någonting annat, vilket norska faktagranskaren Faktisk.no har rapporterat om.

Exempelvis heter studenten Lars Sigurdsen i Norge, Victor Martinez i Spanien, Lukas Weiss i Tyskland, Johan Binneman i Sydafrika och Mathieu Lapointe i Frankrike.

Bilden visar Harvard university

Videoskaparen har använt sig av olika genrebilder och videoklipp som finns i stora bildbanker för att berätta den påhittade historien.

Bilden som påstås visa Uppsala universitet visar egentligen Memorial hall på Harvard university i USA. Och för att illustrera Thomas Larsson har bilder på flera olika personer använts.

Thomas Larsson har lite olika ansikten i videon.
Thomas Larsson har lite olika ansikten i videon.

Klickar du på länken under videon kommer du först till en sida där du ska välja mellan bensinbil och dieselbil. Därefter hamnar du i en nätbutik där du uppmanas att beställa produkten. Texten är på svenska.

Sidan ligger under domänen Ecofuel24.pro som registrerades anonymt den 15 september 2018. Sajten har en koppling till Maltabaserade MDE Commerce Ltd, enligt norska Faktisk.no är ägaren en portugisisk medborgare som även har styrelseuppdrag i två estniska bolag.

LÄS MER
Nej, du kan inte vinna ett lyxigt minihus om du gillar, delar och kommenterar
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro