ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, vatten som utsatts för en mikrovågsugn skadar inte växter

Mathias Gerdfeldter · 2 Jul 2014
Uppdaterad 2 Jul 2014
Växten till vänster har med största sannolikhet inte dött av vatten som har värmts i en mikrovågsugn.

Växten till vänster har med största sannolikhet inte dött av vatten som har värmts i en mikrovågsugn. Foto: Skärmdump & AllOverPress. Montage: Metro.


Att mikrovågsugnar ska bli vår död har det spekulerats i sedan vitvaran gjorde entré i våra hem under andra halvan av 1900-talet. Är det inte mikrovågorna så är det den tillagade maten som sakta förgiftar oss, hävdar motståndarna. Ryktena har dock visat sig vara överdrivna, och de skadliga effekterna har uteblivit. Här är ännu ett exempel på en onödig varning.

klar

Artikellänk är kopierad

Med jämna mellanrum vandrar en länk om det här ”vetenskapliga” experimentet runt på Facebook. Enligt historien ska en engelsk högstadieelev ha utfört ett skolarbete där hon skötte om två likvärdiga växter, på samma sätt. Det enda som skiljde dem åt var vattnet de fick. Hon ska ha låtit koka upp en mängd vatten i en kastrull, och en annan mängd i en mikrovågsugn.

Efter att vattnet hade svalnat fick den ena växten det ”traditionellt” kokade vattnet och den andra det vatten som hade kokat i mikron. Sedan visas ett antal bilder där växten som fick mikro-vattnet efter några dagar till synes har vissnat ihop och dött, medan den andra växten fortsätter att frodas.

Personen bakom den virala artikeln drar av denna information slutsatsen att allt som värms upp i mikrovågsugnar är direkt skadligt och gärna cancerogent för levande varelser. Kan det stämma? Svaret är nej.

Som vanligt vid sådana här historier, kan man direkt dra åt sig öronen i och med att eleven som påstås ha utfört detta experiment saknar namn och själv inte tycks uttala sig alls om resultatet. Det enda som nämns är att hon ska vara från engelska Sussex och gå i högstadiet.

Om historien ändå stämmer, kan man ställa nästa fråga: Utan att nödvändigtvis förminska ett ambitiöst skolarbete, är det trots allt inget professionellt utfört experimentet. Påverkade något annat försöket? Stod krukorna i exakt lika mycket solljus och samma temperatur? Var jorden i krukorna sammansatt på samma sätt? Påverkade insekter eller andra (hus)djur växterna?

Om det nu skulle vara helt korrekt utfört, finns det seriös och oberoende forskning på området som bekräftar resultaten? En grundregel i den praktiska vetenskapen är att för att en teori ska kunna bekräftas ska experimentet kunna upprepas av vem som helst, under liknande förutsättningar, och alltid nå samma resultat.

Specialister på svenska Strålsäkerhetsmyndigheten berättar att man inte känner till någon forskning som pekar på att just mikrovågsugnar skulle påverka vatten på något särskilt sätt. Man ger inte heller mycket för idén om att mikrovågsvärmt vatten på något sätt skulle vara farligt för levande varelser.

– Det finns inget vetenskapligt stöd för det. Det är en typ av uppvärmning, precis som att koka vatten i en kastrull, säger Jimmy Estenberg, myndighetsspecialist på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Så det är ingen skillnad på att värma vatten i kastrull på en spis eller i mikrovågsugn?

– Nej. Det som händer är att vattnet blir varmt.

Enligt svenska Livsmedelsverket finns det heller inga belägg för att mikrovågsugnar skulle påverka den uppvärmda maten negativt på något sätt.

”Det finns inga publicerade studier som visat att vanlig tillagning i mikrovågsugn påverkar näringsinnehållet negativt på annat sätt än vanlig uppvärmning. Tvärtom är det en skonsam tillagningsmetod," skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

Verket uppger att mikrovågsugnars effekt på mat har studerats otaliga gånger. Själva tekniken går ut på att vatten i maten värms upp och kokas, och som nämns ovan påverkas inte vattnet på något sätt. Sedan kan små förändringar i själva matens konsistens ske, men, som Livsmedelsverket betonar, ”dessa är vanligtvis mindre än de som uppkommer vid vanlig kokning och stekning.”

Livsmedelsverket nämner trots allt en varning. Bröstmjölk bör inte värmas i mikrovågsugn, då vissa enzymer och antikroppar som är unika för den födan kan förstöras av den ojämna och plötsliga uppvärmningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro