ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, videon bevisar inte att stigande havsnivåer är en bluff

Johan Wikén · 13 Dec 2018
Uppdaterad 13 Dec 2018
Personen bakom inlägget har delat en stor mängd konspiratoriska påståenden på Facebook.

Personen bakom inlägget har delat en stor mängd konspiratoriska påståenden på Facebook. Foto: Skärmdump Facebook/Pixabay


Videoklippet påstås bevisa att stigande havsnivåer är en bluff. Men det är helt felaktigt, förklarar meteorologiprofessorn Anna Rutgersson. Stigande havsnivåer är definitivt ingen bluff”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Inlägget som publicerades den 12 december innehåller ett videoklipp där det står ”varför stigande havsnivåer är en bluff” med stora bokstäver. På mindre än ett dygn delades inlägget över 1 000 gånger.

Videon innehåller ett experiment som visar att smältande is som ligger i vatten inte påverkar vattennivån. Det är helt korrekt, enligt Anna Rutgersson som är professor i meteorologi vid Uppsala universitet.

Professorn: Tydligt att havsnivån har stigit

Men i inlägget påstås experimentet vara ett bevis för att larmen om stigande havsnivåer är påhittade.

– Det är helt felaktigt. Stigande havsnivåer är definitivt ingen bluff, säger Anna Rutgersson.

– Det finns jättelånga mätserier där man har tittat på havsnivån och det är väldigt tydligt att den har stigit. Det är ingen fråga överhuvudtaget. En kombination av smältande landbaserad is och expansion på grund av uppvärmningen av havsvolymen ligger bakom den höjda havsnivån, säger Anna Rutgersson.

Texten i videoinlägget som publicerades den 12 december.
Texten i videoinlägget som publicerades den 12 december.

Hon förklarar att det finns undantag på platser där havsnivån inte har stigit.

– Till exempel norra Östersjökusten. Det beror på att vi har haft en landhöjning som kompenserat havsnivåhöjningen. Relativt sett ser det alltså ut som att havsnivån sjunker i norra Sverige på grund av det.

Videon stulen ur sin kontext

En bildsökning visar att videon som används som bevis i inlägget publicerades redan 2011 på Youtube och spelades in i ett helt annat syfte. I inledningen av videoklippet, som har kapats bort i Facebookinlägget, får man veta att frågan som besvaras är: varför flyter is? Originalvideon är ungefär dubbelt så lång och ingår i en serie av klipp på Youtubekanalen som förklarar olika fenomen i naturen.

I inlägget som nu sprids står det också att ”regeringen vill att vi ska tro att vi är ansvariga för att ha orsakat de stora klimatförändringarna” och att medier ägnar sig åt propaganda och åsiktsstyrning för att manipulera befolkningen.

Personen eller personerna bakom inlägget har delat en stor mängd konspiratoriska påståenden från sin Facebookprofil. Allt ifrån antisemitiska konspirationstankar till alarmistiska påståenden om aspartam, vilket Viralgranskaren har skrivit om tidigare.

På SMHI:s sajt finns en undersida om havsnivåer där man bland annat kan se hur Sveriges kuster kan påverkas i framtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro