ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, videon bevisar inte att superhjältar existerar

Patrick Ekstrand · 5 Jul 2014
Uppdaterad 5 Jul 2014

Cyklisten på övervakningsfilmen är precis på väg att bli överkörd av en lastbil när en mystisk skepnad rusar fram och räddar honom. Sedan dyker de båda upp ur ingenstans vid vägkanten. Men filmen, som har blivit mycket spridd i sociala medier, bevisar inte att superhjältar existerar – om nu någon skulle tro det.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Skärmdump

Att döma av kommentarerna i anslutning till klippet är det en hel del som tror på dess äkthet, men en av världens främsta experter på specialeffekter totalsågar videon.

– Det är många saker som känns som klipp och klistra, säger Torbjörn Olsson som bland annat har jobbat med "Sagan om ringen", "Avatar" och "Tintin" – och är stolt ägare till en Guldbagge.

– Det är den enklaste formen av trickfilm som finns. Det här känns rätt taffligt gjort.

Upplösningen är dålig – vilket gör det svårare att upptäcka fusket för ett otränat öga – men Olsson påpekar att bland annat skuggorna ser konstiga ut.

► Filmen på popcorn som poppas av mobilstrålning är inte sann

Även andra som har sett filmen, som sägs ha spelats in av en övervakningskamera i Kina, har konstaterat att den är falsk. En spelintresserad person upptäckte att den mystiska skepnaden i klippet är mycket lik hjältinnan i spelet Zhu Xian 2. Slutsatsen var att klippet skulle göra reklam för spelet. Företaget bakom det förnekade att man hade något med klippet att göra, men nu ligger det på deras webbsajt.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro