ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, videon visar inte bilister som flyr tsunamin i Indonesien

Johan Wikén · 8 Okt 2018
Uppdaterad 9 Okt 2018
Myndigheter i Indonesien har kämpat mot rykten och felaktig information efter naturkatastrofen.

Myndigheter i Indonesien har kämpat mot rykten och felaktig information efter naturkatastrofen. Foto: Skärmdump Twitter


Videoklippet som sprids i sociala medier påstås visa tsunamins framfart i Indonesien i slutet av september. Men det stämmer inte. I samband med stora nyhetshändelser är det vanligt att gamla bilder och filmer får spridning.

klar

Artikellänk är kopierad

I slutet av september inträffade ett kraftigt skalv på ön Sulawesi i Indonesien. Kort därefter slog tsunamivågen in över ön.

Över 1 700 personer har bekräftats döda som en direkt följd av jordbävningen och tsunamin. Men dödstalet väntas stiga. I staden Palu som drabbades hårt saknas över 5 000 personer fortfarande, enligt en talesperson för katastrofmyndigheten i landet.

Klippet visar inte vad som påstås

Den 5 oktober, en vecka efter katastrofen, publicerades ett videoklipp på Twitter som visar hur bilister flyr en massiv våg som drar in och skapar förödelse. Översatt till svenska lyder texten till klippet: ”Indonesien. Några sekunder innan tsunamin och när den slår till”. Inlägget har i skrivande stund över 12 000 retweets.

Men som flera har påpekat i kommentarerna visar inte klippet katastrofen i Indonesien. Bilderna är från jordbävningen vid Tohoku i Japan 2011. Klippet har funnits på Youtube sedan åtminstone april 2013.

Myndigheter tvingas dementera rykten

I samband med stora nyhetshändelser är det vanligt att videoklipp och bilder från tidigare händelser sprids. Så har det även varit efter jordbävningen på Sulawesi där myndigheter har kämpat för att dementera rykten och falska påståenden som har fått spridning, rapporterar The Guardian.

Det har bland annat varit påståenden om att staden Palus borgmästare skulle ha dött, att en stor damm höll på att kollapsa och att en ännu kraftigare jordbävning skulle inträffa.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro