ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, videon visar inte när pojkarna räddas ur grottan i Thailand

David Peterson · 10 Jul 2018
Uppdaterad 10 Jul 2018

Foto: Skärmklipp


Många delar en video i tron om att den visar hur en av de thailändska pojkarna förs ut ur grottan där de varit instängda. Men videon publicerades i själva verket för åtta år sedan och har inget med pojkarna att göra.

klar

Artikellänk är kopierad

En video som visar hur den franska dykningsorganisation Spéléo-Secours Français tränar på att föra ut personer som stängts in i en grotta har fått enorm spridning de senaste dagarna.

Filmen laddades upp av flera olika personer på Facebook för ett par dagar sen. Sedan dess har den setts miljontals gånger och delats hundratusentals.

Av kommentarerna framgår det att många som sett filmen tror att den visar hur de thailändska pojkarna som varit instänga i en grotta räddas.

Laddades upp för åtta år sen

Originalfilmen ovan laddades upp på Youtube redan 2010 och beskrivs som en nationell dykningsräddningsövning. Även den videon har de senaste dagarna svämmat över av kommentarer som tyder på att många som sett den tror att videon visar de thailändska pojkarna.

Men bland kommentarerna finns även de som påpekar att videon laddades upp för åtta år sedan.

Viralgranskaren har flera gånger tidigare uppmärksammatfenomenet med att människor lägger upp gamla videofilmer och hävdar att de är aktuella.

Franskt team var redo

Enligt Spéléo-Secours Français hemsida hade organisationen däremot ett team som var redo att åka till Tham Luang-grottorna i Thailand. Men nu har samtliga pojkar och deras tränare förts ut ur grottan.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro