ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, vikingarna var inga lortgrisar som inte brydde sig om sitt yttre

Simon Krona · 15 Jan 2018
Uppdaterad 15 Jan 2018

Vikingarna porträtteras ofta som råbarkade krigare som knappast brydde sig om sitt utseende, utom möjligen när de ville se skrämmande ut. Men fynden som har gjorts ger en helt annan bild.

klar

Artikellänk är kopierad

Om du föreställer dig en viking ser du väl knappast en ren, välrakad och sminkad person framför dig. Men fynden som gjorts från vikingatiden tyder på att det var så många av dem såg ut.

Samtidigt lär en del av dem ha ägnat sig åt en tvättritual som de flesta av oss idag skulle betrakta som väldigt ohygienisk.

Petter Ljunggren på Historiska museet reder ut bilden av vikingar som smutsiga lortgrisar i ett nytt avsnitt av Historiegranskaren.

Se alla avsnitten här.

pil
Historiegranskaren

Falska påståenden och missuppfattningar har spridits i alla tider. I videoserien Historiegranskaren tar vi upp olika missuppfattningar om historien och lägger fram fakta.

Bakom videoklippen står Metros Viralgranskaren och Historiska museet.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro