ANNONS

Nu finns Viralgranskarens webbläsartillägg också till Firefox

Hugo Ewald · 17 Maj 2017
Uppdaterad 11 Jan 2018
Nu finns det också till Chrome!

Nu finns det också till Chrome! Foto: Alamy/IBL


Viralgranskarens egna webbläsartillägg som varnar dig för fejksajkter har sedan det lanserades i december varit en succé. Nu finns tillägget också till webbläsaren Firefox.

klar

Artikellänk är kopierad

Viralgranskarens varningslista har funnits med sedan starten 2014, och sedan i december kan du som använder dig av Google Chrome se direkt i din webbläsare om du är på väg att surfa in på sidor som ligger på varningslistan.

Nu är webbläsartilläget också tillgängligt för dig som använder dig av Firefox.

Så här gör du för att installera webbläsartillägget Viralgranskarens varningslista:

1. Hitta inlägget bland Firefox tillägg.2. Klicka på lägg till i Firefox.

Webbläsartillägget fungerar som följande.

När du surfar får du nu upp en varning när du är på väg in på en sida eller när en sådan artikel dyker upp i ditt Facebook-flöde. Klickar du på länken så kommer du självklart in på sajten som du ska. Och sitter du inne på en sajt som finns på listan får du en diskret varning i toppen av fönstret om att sajten finns på Viralgranskarens varningslista.

LÄS MER
Här är guiden som hjälper dig att själv bli en bättre viralgranskare

Hur funkar varningslistan då?

Det är en lista över sajter som skriver fejkade eller satiriska artiklar, men som emellanåt får spridning som om de vore på riktigt. Anledningen till att satirsajter också är med är att det finns olika nyanser av dem, allt från uppenbar humor till de som hellre verkar vilja att folk ska missta artiklarna för verkligheten än att göra en underhållande eller vass poäng. I den delen av spektrumet glider en del satirsajter över i att bara vara fejksajter som vill få så många som möjligt att klicka på artikeln och därmed klirr i kassan till sajtens ägare.

Alla sajter som sprider felaktig uppgifter finns inte med på varningslistan i nuläget. Ett flertal sajter i Sverige sprider till exempel konspirationsteorier och ogrundade påståenden om mat och hälsa. Tycker du att en sajt bör finnas på varningslistan? Mejla till [email protected]!

Till Viralgranskarens varningslista

pil
Frågor om webbläsartillägget

Finns tillägget för fler webbläsare än bara Firefox?

Tillägget finns till Google Chrome, och fungerar också i andra Chromium-baserade webbläsare som Opera och Vivaldi.

Kan Metro se vad jag surfar på webben när jag installerat tillägget? När jag ska installera det står det att ”Appen eller tillägget kan läsa och ändra all din data på de webbplatser du besöker”.

Nej, Metro kan inte se vad du surfar på och du delar inte med dig av någon privat information alls till Metro. Hela webbläsartillägget opererar bara i din webbläsare och inget kommer ut. Varningen kommer upp för att webbläsartillägget måste ha tillåtelse att kunna lägga till sina varningar på webbsidor.

Finns tillägget även för mobilen?

I skrivande stund nej, men Metro kollar på möjligheterna att implementera en sådan funktion för smarta telefoner med Android och Ios.

Jag är utvecklare och vill veta mer om hur inlägget fungerar.

Tilläggets källkod är öppen och går att hitta här.

Jag har problem!

Kontakta Viralgranskaren på [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro