ANNONS

Nu kommer handboken i viralgranskning – se till att du inte blir lurad på nätet

Metro · 1 Mar 2018
Uppdaterad 2 Mar 2018
Åsa Larsson och Linnéa Jonjons har skrivit boken "Viralgranskarens handbok".

Åsa Larsson och Linnéa Jonjons har skrivit boken "Viralgranskarens handbok". Foto: Gustav Gräll


Det är lätt att bli lurad på nätet men det finns flera fallgropar som är lätta undvika om du känner till de rätta knepen. Nu släpps boken om hur du själv viralgranskar. "Boken visar när det är dags att se upp på nätet", säger Åsa Larsson, som skrivit boken tillsammans med Linnéa Jonjons.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson och Linnéa Jonjons står bakom Viralgranskaren och började granska påståenden på nätet tillsammans 2014. På fyra år har de sett mönster i vilka det är som luras på nätet och hur fejknyheter, bluffar och rykten sprids. Nu har de samlat sina bästa tips och verktyg i en handbok för viralgranskning.– Vi ser sex större grupper av folk som luras på nätet. Det handlar om allt från propaganda och bedragare till satiriker och vanligt folk. Genom att läsa boken kan man lära sig att känna igen varningssignalerna, säger Åsa Larsson.

pil
Källkritikens dag

När? 13 mars på Viralgranskarens 4-årsdag

Var? Internet, skolor och på Kulturhuset i Stockholm

Hur anmäler jag mig? Det är gratis att dyka upp på plats i Hörsalen. Programmet för allmänheten startar kl 18 med panelsamtal. För schema och andra detaljer, anmäl dig till evenemanget på Facebook! Vid frågor, kontakta [email protected].

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro