ANNONS

Obama förväxlades med engelsk back?

Fredrik Hielscher · 26 Jun 2014
Uppdaterad 26 Jun 2014

Foto: Rex Features


En brittisk grossistfirma har köpt upp ett lager med muggar som ska föreställa den engelske backen Chris Smalling – men där bilden förväxlats med USA:s president Barack Obama. Storyn har blivit en världsnyhet. Men är det ett misstag, ett skämt eller en pr-kupp?

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Rex Features
Karl Baxter, vd för Wholesale Clearance, med muggen.
Karl Baxter, vd för Wholesale Clearance, med muggen.Foto: Rex Features
Chris Smalling, mannen som skulle varit på muggen.
Chris Smalling, mannen som skulle varit på muggen.Foto: Rex Features

Metro ringde upp Wholesale clearance UK, som har köpt upp lagret med VM-muggar för att kontrollera storyn. Att de skulle ha låtit tillverka muggarna och medvetet satt dit Barack Obamas bild istället för Chris Smallings avfärdar företagets chef Karl Baxter. ► LÄS MER: Så går du rätt i den globala fejkdjungeln

– Inte alls. Det är en otrolig tabbe, något som bara händer "once in a lifetime", säger Karl Baxter, chef på Wholsale clearance UK.

Han säger också att företaget har skrivit på ett avtal om att inte avslöja vem som har tillverkat muggarna.

– Vi är enligt lag förbundna att inte avslöja det, säger Karl Baxter.

Förklaringen bakom missen är enligt honom att en praktikant hos tillverkaren ska ha anförtrotts uppgiften att hitta bilder på de engelska landslagspelarna - bland dem Manchester United-backen Chris Smalling.

Det var då något gick snett.

– Som jag förstår det ska han ha hamnat på en look-a-like-sida och tagit fel på Barack Obamas och Chris Smallings bilder, berättar Karl Baxter som förklarar misstaget med att ungdomar inte har koll på politik.

– Jag frågade min tonåriga dotter och hon visste inte ens hur David Cameron såg ut.

Dessutom erkänner föreståndaren, som själv hejar på Liverpool, att han inte visste vem Chris Smalling var innan det här inträffade.

– Killen som gjorde misstaget ska tydligen mest ha varit intresserad av rugby, säger han.

Om man jämför muggarna så ser det ut som om att det bara är bilden med Chris Smalling/Barack Obama som har photoshoppats. Alla andra tycks matcha de officiella spelarbilderna. Hur förklarar du det?

– Vi visste ju att det hade blivit fel bild av misstag.

Men det tycks ju bara var Chris Smalling-muggen som har blivit photoshoppad. Reagerade du inte på det?

– Jag har inte tittat så noggrant på de andra muggarna. Vi köpte bara muggarna med Obama på. 

Varifrån kommer bilderna på de andra muggarna som ni också visar på er sajt?  

– Vi fick 14 exemplar av muggarna med de andra spelarna för att kunna visa upp hela processen, men jag har som sagt inte tittat så noga på dem.

Jämförs den officiella bilden på Chris Smalling med den på muggen ser det ut som om det faktiskt är Chris Smallings kropp – men med Obamas huvud. Trots det hävdar Karl Baxter att det handlar om ett misstag.

– Jag är hundra procent säker. Vi köpte muggarna av en av våra vanliga leverantörer och jag har ingen anledning att tro att de skulle ha gjort det här med flit, säger han.

– Vi betalade nästan ingenting för partiet och jag tror inte att de skulle vara intresserade av att göra någonting sådant.

Kan det vara någon som vill skoja med er?

– Det tror jag inte.

JÄMFÖR SJÄLV:

Här är några officiella bilder på de engelska spelarna

Här är det officiella porträttet på Chris Smalling

Den här storyn har blivit omskriven av mängder av medier. Hur kommer det här att påverka era affärer?

– Uppmärksamheten kommer inte att hjälpa våra affärer på det sättet, eftersom vi är grossister och mest säljer till butiker och andra återförsäljare. Vi når redan 95 procent av våra kunder. Men det är klart att all publicitet är bra publicitet, säger han.

Muggarna kostar ett pund styck, motsvarande drygt 11 svenska kronor och säljs på företagets sajt. Enligt Andy White har företaget beslutat att lägga undan 500 av Obama/Smalling-muggarna som de tänker skänka bort till välgörande ändamål.

– Det kan vara en organisation som anordnar en auktion där intäkterna går till välgörande ändamål. Vi ger gärna bort 50 muggar till något sådant, säger han.

Barack Obama och Chris Smalling har tidigare pekats ut som look-a-likes på nätet - bland annat på Typical Sport och Feint Zebra. Obama-bilden på Typical sport tycks vara densamma som har använts på muggen.

Karl Baxter har lovat att mejla leverantören och fråga om Obamas ansikte avsiktligt och med berått mod placerats på muggen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hielscher
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro