ANNONS

Övning: Kan du hitta bilden och ta reda på citatets källa?

Johan Wikén · 12 Mar 2019
Uppdaterad 12 Mar 2019
Ta hjälp av Google eller annan sökmotor för att ta reda på källan.

Ta hjälp av Google eller annan sökmotor för att ta reda på källan. Foto: Skärmdump Google


Till Källkritikens dag har vi satt ihop en rad övningar där du kan testa att spåra uppgifter eller bilder på nätet. I den här övningen är målet att du med hjälp av sökningar på nyckelord ska hitta den borttagna bilden och källan till citatet.

klar

Artikellänk är kopierad

Viralsajten Newso publicerar gång på gång artiklar utan källhänvisningar, ibland är artiklarna korrekta och ibland missvisande. Artikeln ”Mannen ger bort sina skor till fattiga flickan” publicerades den 27 mars 2018 på Newso, här är en länk till en arkiverad sida av artikeln.

Övningen

I texten står det om en bild som togs i Rio de Janeiro i Brasilien som visar hur en man ger sina skor till en flicka. Bilden finns dock inte med i artikeln längre.

Din första uppgift är att hitta bilden!

Det finns även ett citat i artikeln från Maria Von Sydow som är pressekreterare på Stadsmissionen. ”Det är riktigt kallt och trots det är det många som tvingas sova ute. Vi möter personer som är rädda för att förfrysa sig och bli sjuka”, säger hon.

Din andra uppgift är att hitta vilken tidning som publicerade citatet först!

När du känner dig färdig med övningen kan du klicka på den här länken för facit.

Så gör du

Det enklaste och kanske mest effektiva sättet att ta reda på om något stämmer eller inte är att söka på nyckelord.

Låt säga att någon påstår att längdskidåkaren Charlotte Kalla står bakom citatet: ”De sa att de skulle skicka mig i pension, men jag skickade hela deras land i pension”.

Testa då att söka på till exempel ”jag skickade hela deras land i pension” på Google – och det blir tydligt att det är en känd fotbollsspelare som har sagt detta.

Ibland kan det finnas en anledning till att ta reda på när den första publiceringen av ett visst påstående gjordes. Då kan man ha användning av tidsverktyget i Google. Tryck på ”Verktyg” och klicka på ”När som helst” så får du upp olika val.

Längst ner kan du välja ”Anpassad period”. Skriv sedan in ett start- och ett slutdatum för att få upp träffar inom den perioden.

När du känner dig färdig med övningen kan du klicka på den här länken för facit!

Här hittar du alla övningar:

Övning: Kan du ta reda på var den här bilden är tagen?

Övning: Kan du hitta bilden och ta reda på citatets källa?

Övning: Kan du hitta videons ursprung?

Övning: Vem ligger bakom sajten?

pil
Källkritikens dag 2019

Är du lärare och vill anmäla din klass till skolpasset? Läs mer här!

Kvällsprogrammet (öppet för allmänheten)

Start kl 17.30

• Vilka är det som luras på nätet? Så här ser den svenska fejkarenan ut! Åsa Larsson, medgrundare till Viralgranskaren och författare till Viralgranskarens handbok som kom ut förra året.

• Handfasta tips på hur du själv blir en bättre viralgranskare. Johan Wikén, redaktör och reporter på Viralgranskaren.

• Så här hänger vårt innerliga behov av bra berättelser ihop med spridandet av falska påståenden på nätet. Jack Werner, en av Viralgranskarens grundare som föreläser och skriver böcker om spökhistorier och källkritik på nätet.

• FacebookJohn Severinson från Facebooks Sverige-kontor svarar på frågor på scen om hur Facebook fungerar och jobbar med falska påståenden. Hur funkar det när du får se saker i ditt flöde? Hur jobbar Facebook i just Sverige?

• PrisutdelningVinnarna av Det gyllene förstoringsglaset tar emot sitt pris. Bakom priset står Viralgranskaren och Internetstiftelsen. Det delas ut för enastående insatser för källkritiken på nätet.

• Stila med din källkritiska förmågaInternetstiftelsen bjuder in publiken till ett interaktivt quiz för att testa deras källkritiska förmåga. Självklart vinner vinnaren något alldeles extra – publikens pris, som delas ut för första gången!

• Bilden av SverigeDen brittiska journalisten Maddy Savage, franska redaktören Sarah Chabane och professor Christian Christensen pratar om fördomar, romantiserade bilder och falska påståenden som sprids om Sverige utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro