ANNONS

Övning: Kan du ta reda på var den här bilden är tagen?

Johan Wikén · 12 Mar 2019
Uppdaterad 12 Mar 2019
Var är den här bilden fotad?

Var är den här bilden fotad? Foto: TT


Till Källkritikens dag har vi satt ihop en rad övningar där du kan testa att spåra uppgifter eller bilder på nätet. I den här övningen är målet att du ska ta reda på exakt var bilden på den gula spårvagnen är tagen. Lycka till!

klar

Artikellänk är kopierad

Övningen

Försök ta reda på var bilden på den gulgröna spårvagnen är tagen. Hitta sedan platsen i Googles gatuvy! I texten nedan finns tips på hur du kan gå tillväga, kom ihåg att leta efter detaljer i bilden som kan hjälpa dig.

När du känner dig färdig med övningen kan du klicka på den här länken för facit!

Så gör du

Det bästa sättet att inleda en bildgranskning på är att göra ett så kallat bildsök. Sitter du vid en dator och använder Chrome som webbläsare är det bara att högerklicka på bilden och välja ”Sök på Google efter bild”. Annars kan du även spara ned bilden och ladda upp den på Google Bilder.

Du kommer då att få upp sökträffar där bilden har publicerats tidigare samt visuellt liknande bilder. Med hjälp av sökträffarna kan du ofta få reda på mycket information om en bild.

Googles bildsök kan ibland vara lite rörigt när man vill ta reda på var en bild publicerades först. Då kan man testa verktyget Tineye som har en bra sorteringsfunktion. Välj ”Sort by oldest” och undersök vad du hittar i de äldsta träffarna.

Ett annat tips om du vill slå fast exakt var en bild är tagen är att leta efter detaljer i bilden som kan hjälpa dig att avslöja platsen. Det kan handla om en gatuskylt, ett butiksnamn eller något annat som du kan söka på. Tillsammans kan flera detaljer hjälpa dig att avslöja den exakta platsen för bilden.

För att dubbelkolla att du har hittat rätt plats kan du söka dig fram till adressen på till exempel Google maps och välja gatuvy.

Dra den lilla gula figuren i högra hörnet till en gata för att öppna gatuvyn i Google maps.
Dra den lilla gula figuren i högra hörnet till en gata för att öppna gatuvyn i Google maps.

När du är klar med den här övningen kan du titta i facit här!

Här hittar du alla övningar:

Övning: Kan du ta reda på var den här bilden är tagen?

Övning: Kan du hitta bilden och ta reda på citatets källa?

Övning: Kan du hitta videons ursprung?

Övning: Vem ligger bakom sajten?

pil
Källkritikens dag 2019

Är du lärare och vill anmäla din klass till skolpasset? Läs mer här!

Kvällsprogrammet (öppet för allmänheten)

Start kl 17.30

• Vilka är det som luras på nätet? Så här ser den svenska fejkarenan ut! Åsa Larsson, medgrundare till Viralgranskaren och författare till Viralgranskarens handbok som kom ut förra året.

• Handfasta tips på hur du själv blir en bättre viralgranskare. Johan Wikén, redaktör och reporter på Viralgranskaren.

• Så här hänger vårt innerliga behov av bra berättelser ihop med spridandet av falska påståenden på nätet. Jack Werner, en av Viralgranskarens grundare som föreläser och skriver böcker om spökhistorier och källkritik på nätet.

• FacebookJohn Severinson från Facebooks Sverige-kontor svarar på frågor på scen om hur Facebook fungerar och jobbar med falska påståenden. Hur funkar det när du får se saker i ditt flöde? Hur jobbar Facebook i just Sverige?

• PrisutdelningVinnarna av Det gyllene förstoringsglaset tar emot sitt pris. Bakom priset står Viralgranskaren och Internetstiftelsen. Det delas ut för enastående insatser för källkritiken på nätet.

• Stila med din källkritiska förmågaInternetstiftelsen bjuder in publiken till ett interaktivt quiz för att testa deras källkritiska förmåga. Självklart vinner vinnaren något alldeles extra – publikens pris, som delas ut för första gången!

• Bilden av SverigeDen brittiska journalisten Maddy Savage, franska redaktören Sarah Chabane och professor Christian Christensen pratar om fördomar, romantiserade bilder och falska påståenden som sprids om Sverige utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro