ANNONS

Övning: Vem ligger bakom sajten?

Åsa Larsson · 12 Mar 2019
Uppdaterad 12 Mar 2019

Foto: Pixabay


Viralsajter delar gulliga klipp och gripande historier, men är desto sämre på att vara transparenta med vilka som driver dem. Testa att se om du kan ta reda på vem som ligger bakom sajten Uppskattat!

klar

Artikellänk är kopierad

Till Källkritikens dag har vi satt ihop en rad övningar, bland annat om du kan spåra uppgifter eller bilder på nätet. I det här fallet handlar det om sidan Uppskattat. Kanske har du stött på inlägg från Uppskattat eller Uppskattat Djur på Facebook?

Övningen

Ta reda på vem det är som står bakom inläggen som kommer från Facebook-sidan Uppskattat, alltså personen, inte bara företaget. Ta hjälp av nedanstående tips och filmer! När du är klar så kan du klicka på den här länken för facit.

Så här gör du

Om du letar efter en sajt vars länk-url slutar på .se eller .nu så kan du gå till Internetstiftelsens domänsök. De sköter om de svenska domänerna. Om det rör sig om en privatperson så kan du få för- och efternamn på personen som äger sajten genom att mejla och fråga till Internetstiftelsen på mejladressen [email protected]

Om det är en .com-adress går inte det och du måste fortsätta leta på andra sätt.

Här kan du se hur du gör när du undersöker en sajt:

Filmen finns även på Youtube, länk i texten ovan.

När det gäller sociala medier finns det oftast någon bit information som man kan gå vidare med och söka på nätet. Leta även på sajten och se om det finns några ledtrådar där.

Vill du läsa mer om viralsajter? Läs kapitlet i Viralgranskarens handbok!

Till lösningen!

Här hittar du alla övningar:

Övning: Kan du ta reda på var den här bilden är tagen?

Övning: Kan du hitta bilden och ta reda på citatets källa?

Övning: Kan du hitta videons ursprung?

Övning: Vem ligger bakom sajten?

pil
Källkritikens dag 13 mars

Är du lärare och vill anmäla din klass till skolpasset? Läs mer här!

Kvällsprogrammet (öppet för allmänheten)

Start kl 17.30

• Vilka är det som luras på nätet? Så här ser den svenska fejkarenan ut! Åsa Larsson, medgrundare till Viralgranskaren och författare till Viralgranskarens handbok som kom ut förra året.

• Handfasta tips på hur du själv blir en bättre viralgranskare. Johan Wikén, redaktör och reporter på Viralgranskaren.

• Så här hänger vårt innerliga behov av bra berättelser ihop med spridandet av falska påståenden på nätet. Jack Werner, en av Viralgranskarens grundare som föreläser och skriver böcker om spökhistorier och källkritik på nätet.

• FacebookJohn Severinson från Facebooks Sverige-kontor svarar på frågor på scen om hur Facebook fungerar och jobbar med falska påståenden. Hur funkar det när du får se saker i ditt flöde? Hur jobbar Facebook i just Sverige?

• PrisutdelningVinnarna av Det gyllene förstoringsglaset tar emot sitt pris. Bakom priset står Viralgranskaren och Internetstiftelsen. Det delas ut för enastående insatser för källkritiken på nätet.

• Stila med din källkritiska förmågaInternetstiftelsen bjuder in publiken till ett interaktivt quiz för att testa deras källkritiska förmåga. Självklart vinner vinnaren något alldeles extra – publikens pris, som delas ut för första gången!

• Bilden av SverigeDen brittiska journalisten Maddy Savage, franska redaktören Sarah Chabane och professor Christian Christensen pratar om fördomar, romantiserade bilder och falska påståenden som sprids om Sverige utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro