ANNONS

Palme-citat om flyktingar sprids – men har han verkligen sagt så?

Johan Wikén · 9 Sep 2018
Uppdaterad 9 Sep 2018

Foto: Skärmdump Facebook


Ett citat av Olof Palme om flyktingar från Vietnam har fått spridning. Men Viralgranskaren har inte hittat några belägg för att Palme faktiskt har sagt vad som påstås.

klar

Artikellänk är kopierad

”Deras kultur skiljer sig så avsevärt från vår att det skulle få oanade följder”.

Citatet påstås ha yttrats av den tidigare statsministern Olof Palme, S, på 1970-talet med anledning av att han inte ville att ”Sverige skulle ta emot 1 200 kvotflyktingar från krigshärjade Vietnam”.

Bilden med citatet publicerades på Facebooksidan Politikfakta den 30 augusti och har i skrivande stund delats över 1 500 gånger.

Men när Viralgranskaren försöker hitta en trovärdig källa till citatet tar det stopp. Vi hittar inga belägg för att Olof Palme ska ha sagt detta.

LÄS MER
Det omtalade "Barcelonaavtalet" – ministern bakom underskriften talar ut

Politikfakta anger ett inlägg från 2017 på främlingsfientliga ”Petterssons blogg” som källa. Citatet har publicerats i flera inlägg på bloggen genom åren. En sökning visar att citatet även publicerades 2013 på en annan främlingsfientlig blogg.

Ingen av bloggarna har dock någon källhänvisning till det påstådda Palme-citatet. Ingen av personerna bakom bloggarna kan heller minnas var de hittade citatet.

Vid en sökning i mediearkivet Retriever hittar man dock ett snarlikt citat som publicerades i februari 2008 i tidningen Miljömagasinet, som på sin sajt beskriver sig som ”Europas enda oberoende gröna nyhetstidning”. Citatet publicerades då på debattsidan, så här skrev debattören:

”Hade Olof Palme levt hade han kunnat bli lagsökt. På frågan varför Sverige inte tog emot fler vietnamesiska båtflyktingar än FN-kvoten (jag tror det var 1 200) svarade han: ’deras kultur skiljer sig så avsevärt från vår att det skulle få oöverstigliga följder’”.

Men även i denna text saknas källa till påståendet.

LÄS MER
3 falska påståenden om valrörelsen 2018

Inte heller i Kungliga bibliotekets digitala tidningsarkiv lyckas vi hitta något uttalande av Palme som påminner om det spridda citatet. Olof Palme fick visserligen viss kritik för sitt agerande gällande de så kallade vietnamesiska båtflyktingarna som flydde sjövägen efter Vietnamkriget. Bland annat av den dåvarande Moderatledaren Gösta Bohman som 1979 kritiserade Palme och Socialdemokraterna för att tiga när det kom till båtflyktingarna.

Ur Expressen den 20 juli 1979.
Ur Expressen den 20 juli 1979.

I ett svar, som publicerades i Expressen den 20 juli 1979, gick Palme till motattack och menade att Gösta Bohman först sagt ”att USA bombade för freden”.

– När båtflyktingarnas tragedi började utspelas inför våra ögon är samme Bohman främst intresserad av att angripa mig som person, fortsatte Palme.

En person som har spridit citatet säger att det kan vara hämtat från tidigare S-ministern Anna-Greta Leijons memoarer ”Alla rosor ska inte tuktas”. Men något sådant citat gällande vietnamesiska båtflyktingar går inte att hitta i boken. Däremot ska Palme ha uttalat sig om assyrier som sökte sig till Sverige.

– Du kan dra olycka över oss om för många kommer hit, sa Palme enligt Anna-Greta Leijon.

Ur Anna-Greta Leijons bok ”Alla rosor ska inte tuktas” som kom ut 1991.
Ur Anna-Greta Leijons bok ”Alla rosor ska inte tuktas” som kom ut 1991.

Viralgranskaren har varit i kontakt med en rad personer som på olika sätt har kunskap om Olof Palmes gärning och liv. Däribland Henrik Berggren (författare till Palmebiografin ”Underbara dagar framför oss”), Pierre Schori (nära medarbetare till Palme och medförfattare till ”Olof Palme – den gränslöse reformisten”), Kjell Östberg (historiker och författare till en dubbelbiografi om Palme) och Anna-Greta Leijon (minister i Palmes regering med ansvar för bland annat invandringspolitik).

Ingen av dessa känner igen citatet och alla anser att det är osannolikt att Palme skulle ha uttryckt sig på det sättet.

Trots omfattande research har Viralgranskaren inte kunnat hitta något som tyder på att Olof Palme ska ha uttalat det påstådda citatet om vietnamesiska flyktingar. Men vi kan samtidigt inte slå fast att han aldrig har sagt något liknande eftersom vi inte har möjlighet att gå igenom allt material som finns om Palme.

Har du en källa till citatet? Skicka gärna ett mejl till oss på Viralgranskaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro