ANNONS

Partiledarna: Så drabbas vi av fake news

· 11 Maj 2018
Uppdaterad 11 Maj 2018
Metros Viralgranskaren har granskat flera av de fejkade nyheter som spridits om partiledarna.

Metros Viralgranskaren har granskat flera av de fejkade nyheter som spridits om partiledarna. Foto: Skärmdump Facebook/Twitter


Stefan Löfvens klocka påstods kosta 275 000 kronor, Jimmie Åkesson tvingades dementera att han skulle avgå och KD fick gå ut med en varning om ett falskt Twitterkonto i Ebba Busch Thors namn. Viralgranskaren har pratat med några av partiledarna om falska påståenden som spridits om dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Löfven, Socialdemokraterna.

Dagligen publiceras bilder, citat eller påståenden om statsministern som är grovt vinklade eller helt felaktiga. Inte minst inför det stundande riksdagsvalet.

Ofta handlar det om stora omdiskuterade politiska frågor men det kan också handla om mer lättsamma saker. Som när ett påstående om att Stefan Löfvens klocka kostade 275 000 kronor fick spridning 2016. Något som var helt fel. Klockan hade han fått av ett nordamerikanskt fackförbund på 1990-talet.

– Vi började kolla och den var värd ungefär en tusenlapp, 900 spänn eller vad det var. Om man är tvungen att ta till sådana här metoder är man jävligt svag. Ursäkta svordomen, men så är det faktiskt, säger statsministern.

Till vänster en Patek Philippe. Till höger klockan Löfven faktiskt bar.
Till vänster en Patek Philippe. Till höger klockan Löfven faktiskt bar.

Stefan Löfven ser en fara med falska nyheter och påståenden som får spridning.

– Det är såklart en fara för demokratin när det kommer sådana här saker som är tagna ur luften, vad ska människor tro på till slut? Det ställer oerhörda krav på oss som medborgare att syna och inte tro på allt som kommer fram.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna.

Inte heller Jimmie Åkesson har varit förskonad från att spela huvudrollen i falska nyheter. I oktober 2015 publicerade en viralsajt ett påstående om att han skulle avgå som partiledare för SD. Den påhittade artikeln fick stor spridning och Åkesson själv valde att dementera ”nyheten” på sin Facebooksida.

Men Jimmie Åkesson tycker inte att rykten och falska påståenden är något att uppröras allt för mycket av.

– Nej, sånt händer ju. Jag vet inte om det var någon annan som tog det på allvar än ni faktiskt. När var det?

2015, i oktober.

– Jaha.

Efter påminnelsen säger SD-ledaren att han trots allt minns artikeln om hans påstådda avgång.

– Alltså, det pratas mycket om falska nyheter. Men de exempel som man ger är ju bisarra, absurda exempel som vem som helst genomskådar. Så ärligt talat, jag ser inte det som något stort problem, säger Jimmie Åkesson.

Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna.

I början av januari fick Ebba Busch Thor en hel del ovälkommen uppmärksamhet för ett kritiskt Twitterinlägg om fattigpensionärer som gjorts i hennes namn. ”I Sverige får man den pension man förtjänar”, stod det bland annat. Problemet var bara att det var ett fejkkonto som använde KD-ledarens profilbild och namn. Partiet gick ut och varnade för kontot.

– Väldigt obehagligt. Jag vaknade upp och hade fått otroligt mycket respons och frågor ifrån folk som hade sett mina uttalanden som då inte var mina, säger Ebba Busch Thor.

Fejkkontot publicerade ett kritiskt inlägg om pensionärer. Kontot togs bort kort därefter.
Fejkkontot publicerade ett kritiskt inlägg om pensionärer. Kontot togs bort kort därefter.

Hon tror att liknande tilltag kommer att innebära en utmaning för demokratin i samband med valet.

– Att vi varje månad i Sverige utsätts för propagandaförsök, olika typer av cyberattacker och att det kommer vara dem som driver falsk information om andra partier. Det gör det väldigt svårt för väljarna att göra ett välgrundat beslut inför höstens val, säger Ebba Busch Thor.

Gustav Fridolin, Miljöpartiet.

För några veckor sedan anklagades Gustav Fridolin för att ha tagit båda regeringsplanen till Ungern för att hälsa på sitt systerparti i landet. Något som inte är tillåtet vid partipolitiska sammanhang, enligt inlägget från den högerpopulistiska Facebooksidan Politikfakta. Men uppgiften visade sig vara felaktig. Utbildningsministern flög reguljärt.

– I det här fallet blev det så tydligt. Det verkar väl väldigt dumt att jag skulle åka regeringsplanet till ett möte med min ungerska kollega. Och det verkar väl ännu dummare att jag skulle åka två regeringsplan, säger Gustav Fridolin.

Vad tänker du om det?

– Att det skulle behövas en think twice-pakt väljare emellan det här valet. Låter något för dumt för att vara sant så är det nog helt enkelt inte sant. Det är så många som vill ställa människor mot varandra. Och det är så lätt när du inte behöver se den du ljuger i ögonen utan bara trycker på en knapp, säger utbildningsministern.

Politikfakta raderade inlägget om Fridolins flygresor efter Svenska Dagbladets artikel.
Politikfakta raderade inlägget om Fridolins flygresor efter Svenska Dagbladets artikel.

Annie Lööf, Centerpartiet.

Sedan Annie Lööf meddelade att Centerpartiet kommer att släppa igenom en lag som gör det möjligt för runt 9 000 ensamkommande barn att få stanna i Sverige har hon fått utstå en massiv hatstorm. Fejkade bilder på henne i slöja, grovt vinklade och falska citat är exempel på sådant som har spridits om C-ledaren.

– Jag lever med det här varje dag. Det finns så många klipp som snurrar på mig som inte ens stämmer. Det är oerhört problematiskt. För det påverkar väljare när de ska välja parti. Men jag hoppas att väljarna är smarta nog att inse att man bör kolla källan, man bör också ställa frågor om man är osäker, säger Annie Lööf och fortsätter:

– Men kanske signalerar det också skillnaden mellan de rasister som sprider detta och Centerpartiet. Centerpartiet ser på människor med ljus och hoppfullhet. Att människor kommer hit, arbetar och gör rätt för sig. Det är inget hinder, utan det är en styrka för Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro