ANNONS

Polisen om ståltråd över cykelbanor: "Ingenting vi känner till"

Clarence Frenker · 18 Jun 2014
Uppdaterad 18 Jun 2014

Det ska den senaste tiden ha spänts upp ståltrådar över cykelbanor i Vänersborg i syfte att skada cyklister, enligt en varning som cirkulerar på Facebook. Men polisen har varken fått in någon anmälan eller annan kännedom om något sådant. "Men det utesluter ju inte att någon kan ha gjort det ändå", säger Roger Öberg, chef för spangruppen vid polisen i Vänersborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En grupp på Facebook som uppger att de hjälps åt att varna för trafikkontroller och andra polisiära insatser i västra Sverige publicerade förra veckan ett inlägg om att det inkommit flera tips om att ståltrådar spänts upp över cykelbanor i Vänersborg.

Ståltråden ska, enligt inlägget, ha placerats ut där det saknats gatubelysning och i sådan höjd att cyklisten ska få den över halsen eller bröstet.

Inlägget har delats över 1 000 gånger och i kommentarsfältet är folk både arga, rädda och oroliga.

”Man vågar fan snart inte gå ut, och då kan man knappt känna sig säker i ens egna hem..... Vilken sjuk värld vi lever i....”, skriver en kvinna.

Dock lämnas ingen ytterligare information på sidan om var ståltråden ska ha påträffats, om någon drabbats eller om det är bekräftat på något sätt.

Vid en närmare kontroll av uppgifterna med polisen säger de sig inte ha någon som helst kännedom om något sådant ärende i området.

– Det är ingenting som vi känner till eller som har kommit in anmälningsvägen. Hade det gjort det borde jag ha sett det, säger Roger Öberg, chef för spangruppen vid polisen i Vänersborg.

Enligt Roger Öberg har det lokalt inte heller skrivits någon händelserapport på att polisen ska ha kontrollerat ett sådant tips.

– Är det någon som ringer om att det spänts upp en ståltråd skickar vi ut en bil direkt, det är ju uppenbart, säger Roger Öberg, och tillägger:

– Men det utesluter ju inte att någon kan ha gjort det ändå utan att det anmälts, säger han.

I Trollhättan, lite drygt en mil bort, inkom en anmälan den 21 maj om att ett snöre spänts upp över en väg intill en skola. Enligt anmälan ska en åttaårig pojke ha cyklat in i snöret. Pojken ska dock inte ha ådragit sig allvarligare skador, enligt polisen.

– Det är okänt om det var ett stålsnöre eller inte. Men oavsett vilket är det helt klart livsfarligt, säger Fredrik Brax, inre befäl vid polisen i Trollhättan.

Ingen misstänkt har gripits för dådet, som rubriceras som försök till misshandel.

Metro har utan framgång sökt Facebookgruppens administratör.

Då informationen på sidan uppges bygga på anonyma tips går det inte att säga att det faktiskt inte spänts upp ståltrådar i Vänersborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro