ANNONS

Privatpersoner blir ofrivilliga spammare – lockar med "Iphone X för några kronor"

Johan Wikén · 17 Apr 2018
Uppdaterad 20 Jun 2019
Spammet flödar i grupper på Facebook. Men erbjudandena är inte så bra som de verkar.

Spammet flödar i grupper på Facebook. Men erbjudandena är inte så bra som de verkar. Foto: Skärmdump/Pixabay


Privatpersoner spammar ofrivilligt grupper på Facebook med erbjudanden om gratis bränsle” och ”Iphone X för några kronor”. Men erbjudandena är för bra för att vara sanna – och syftet är att locka in dig i dyra abonnemang.

klar

Artikellänk är kopierad

”Jag köpte en iPhone X för några kronor!!! Det är möjligt tack vare en kampanj som Apple inledde en vecka sen”.

Så inleds en av de spamstatusar som har spridits i grupper på Facebook den senaste tiden.

Viralgranskaren har varit i kontakt med en man som mot sin vilja har spridit dessa meddelanden i massvis med grupper. Han vill vara anonym och föreslår att vi ska kalla honom för ”en pensionär från Sundsvall”.

För honom har problemet pågått i flera månader.

– Det är obehagligt. Men jag är inte ensam, många har råkat ut för samma sak. I februari var jag desperat, jag visste inte vilka grupper jag blev medlem i, säger pensionären från Sundsvall.

LÄS MER
Viralgranskarens varningslista

Förutom att hans konto har publicerat erbjudanden om billiga produkter blev han nämligen ofrivilligt medlem i minst 50 grupper.

– Jag fick sitta och ta bort grupperna, en efter en. Men det har upphört tack och lov.

4 tips: Så avslöjar du blufftävlingar

Spam-meddelanden har dock fortsatt att publiceras i hans namn i de grupper han fortfarande är med i. Han har ingen förklaring till varför just han har blivit spammets budbärare.

– Tack och lov har det inte varit värre saker som har spridits i mitt namn, säger han.

Facebook har rekommenderat honom att byta lösenord. Men trots tre-fyra lösenordsbyten har problemet inte gett med sig.

Kända varumärken används som lockbete.
Kända varumärken används som lockbete.
LÄS MER
Gammalt inlägg om "kaos och bajs" i hyreshus sprids – men få uppgifter stämmer

Om du klistrar in de så kallade ”rabattkoderna” på Google blir första sökresultatet ofta en sida med ett erbjudande om den aktuella produkten. Klickar du på länken hamnar du på en sajt där du uppmanas att svara på några frågor. Vad du än svarar så blir du ”godkänd” för att ta del av erbjudandet. Du uppmanas att fylla i dina personuppgifter, sedan betala en mindre summa för att få ta del av erbjudandet.

Det som inte är lika tydligt, men som ofta framgår i villkoren, är att du godkänner ett abonnemang som kan kosta dig flera hundra kronor i månaden.

När Viralgranskaren tidigare har granskat dessa spamstatusar hittade vi två danska företag som stod bakom erbjudandena. Företag som tillsammans anmälts hundratals gånger till Konsument Europa av människor som känner sig lurade in i dyra abonnemang.

Facebook är väl medvetna om spamstatusarna. De har en hjälpsida med en guide till hur du kan agera om du är drabbad.

”Det är viktigt att vi får in anmälningarna om det är spam. Tyvärr räcker det inte alltid med att byta lösenord. Den typen av spam kan komma från en länk man har råkat klicka på”, skriver en kontaktperson på Facebook i ett mejl till Metro.

Tidigare har ”erbjudandet” från Shell cirkulerat.
Tidigare har ”erbjudandet” från Shell cirkulerat.

Bluffakuten, som avslöjar blufftävlingar och andra bedrägerier på Facebook, har de fått många frågor om spamstatusarna den senaste tiden.

– Vi har försökt få tag i en smittad dator för att se vad det är som ligger bakom det, säger Anders Sjögren på Bluffakuten.

Trots att de ännu inte fått tag i en sådan så har han en teori om varför vissa drabbas.

– Troligtvis handlar det om en inloggningssession som ligger kvar på Facebook. Om du byter lösenord ändras det på alla enheter där du fortsätter vara inloggad.

Via den öppna sessionen kan spamreklamen sedan skickas ut. Anders Sjögren misstänker att de som drabbats omedvetet har godkänt inloggningen genom att delta i exempelvis en blufftävling eller gjort ett test på Facebook. Så hur gör man då för att bli kvitt spammet?

– Vad jag tror är att man måste logga ut från alla sessioner, sedan byta lösenord och därefter ska det vara okej, säger Anders Sjögren.

LÄS MER
Polisen varnar för gummibjörnar med knark – finns få belägg
pil
Råd till dig som är drabbad

Om du omedvetet har spridit reklam för bedrägerisajter på Facebook eller drabbats på annat sätt finns det några saker du kan göra.

1. Kolla din aktivitet. Under inställningar kan du se din inloggningshistorik, logga ut från alla öppna sessioner. Du kan även se dina senaste inlägg och mycket annat i aktivitetsloggen. Ta bort all ovälkommen aktivitet som gjorts från ditt konto.

2. Byt lösenord. Om du kan logga in på ditt konto byter du lösenord under inställningar. Kan du inte logga in på ditt konto kan Facebook hjälpa dig här.

3. Ta bort suspekta appar. Gå till inställningar och klicka på applikationer. Ta bort de appar eller spel som du känner dig misstänksam mot.

4. Rensa webbläsartillägg. Öppna din webbläsare och gå till ”Tillägg” i menyn. Ser du några webbläsartillägg som du inte har installerat medvetet så ta bort dem.

5. Rapportera till Facebook. Om du stöter på spam eller andra suspekta aktiviteter kan du rapportera det till Facebook som förhoppningsvis kan komma tillrätta med problemet.

Källa: Källa: Facebooks hjälpcenter, Bluffakuten

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro