ANNONS

Privatpersoner uthängda av "satirkonto" – sprids av SD-politiker

Jack Werner · 12 Aug 2014
Uppdaterad 12 Aug 2014
@Bra_Nyheter's fejkade artikel, och de två retweetsen av SD-politiker.

@Bra_Nyheter's fejkade artikel, och de två retweetsen av SD-politiker.


Ett Twitterkonto som fabricerar fejkade skärmdumpar av nyhetsartiklar har hängt ut en privatperson med uttalanden som hon i själva verket aldrig har gjort. Tweeten har spritts vidare av många – bland annat sverigedemokratiska politiker.

klar

Artikellänk är kopierad

”Islam är min lagbok”. Så påstås twittraren och debattören Carolina Farraj ha sagt, enligt vad som ser ut som en skärmdumpad nyhetsartikel från Aftonbladets sajt. I den skärmdumpade artikeln påstås Farraj också säga att hon vill ”införa stening av kvinnor som straff för exempelvis äktenskapsbrott”.

Skärmdumpen har retweetats ett tiotal gånger, bland annat av sverigedemokratiska politiker. Men den är helt påhittad.

– Det här är ju inte åsikter jag har, utan de står i skarp kontrast till mig på riktigt, säger Farraj och fortsätter:

– Men när sådant här väl är ute så spelar det ingen roll att det inte är sant. Det hade kunnat stå att jag var Palmes mördare, och folk hade trott på det. Det här kommer bidra till att människors bild av mig förändras.

Hon är en av flera privatpersoner som utnyttjas och förtalas i skärmdumpar som skapas och sprids av det anonyma Twitterkontot @Bra_Nyheter. Det har satt i system att fabricera falska nyhetsartiklar som en form av satir, och tidigare har @Bra_Nyheter påstått bland annat att Gudrun Schyman ska ha velat instifta koncentrationsläger mot män, och att Åsa Romson riskerar fängelse för hets mot folkgrupp. 

Att ingetdera stämmer har inte hindrat skärmdumparna från att få stor spridning – den om Schyman via Facebooksidan ”Granska Feministiskt Initiativ”, och den om Åsa Romson genom hundratals retweets. I båda fallen har ett flertal personer helt uppenbart trott på vad som stått i skärmdumparna.

Att de har lånat sin layout från seriösa och välkända nyhetssidor med högre trovärdighet bidrar förmodligen till det.

– Hade jag varit journalist på en tidning och fått mitt namn utnyttjat såhär så hade jag blivit skogstokig. Det är ju så fel det kan bli, säger Farraj.

I en av skärmdumparna utnyttjas den mediegranskande tidningen Dagens Medias utseende. Detta upptäckte Fredrik Svedjetun, chefredaktör för Dagens Media, på tisdagsmorgonen.

– Vi håller på att titta på hur vi kan agera, och var vi kan börja. Men det är klart det är allvarligt när någon försöker publicera falska nyheter, och då använda Dagens Medias renomme för att öka trovärdigheten. Det är inte roligt, säger han.

Carolina Farraj ringde på måndagsnatten till Aftonbladet för att uppmärksamma dem på @Bra_Nyheters tweets. När Viralgranskaren når Aftonbladets sociala medier-chef Ehsan Fadakar sitter han i möte, men ger en kort kommentar över mejl:

"Vi har sett att ett konto på Twitter skriver och sprider fejkartiklar med samma grafiska profil som Aftonbladet och vi har kontaktat våra jurister för att komma åt problemet och kontot."

Den fejkade skärmdumpen där Carolina Farraj hängs ut retweetades bland annat av två sverigdemokratiska politiker. Den ena är Patrik Ohlsson, gruppledare för SD i Ängelholm och ledamot i dess kommunstyrelsen.

– Jag trodde nog det var en riktig skärmdump. Men om den inte är det kanske jag tar bort den, säger han.

Har du ett ansvar för om du sprider felaktigheter på Twitter?

– Ja, det är absolut inte meningen att inte sprida desinformation. En retweet är kanske inte lika allvarligt som att skriva något själv, men om det är fel så kanske jag tar bort det.

Den andre är Magnus Harjapää, kontaktperson för SD i Grästorp och kandidat till regionfullmäktige i Västra Götaland. Han tycker också han har ett ansvar för vad han sprider vidare på Twitter.

– Jo, det ansvaret har jag väl. Jag brukar ha hyfsad koll, men den den här slank mig uppenbarligen ur näven. I efterhand såg jag att flera skrev att det inte är sant. Och visst måste man granska saker innan man börjar retweeta det, säger han.

Om det här nu är felaktigt, hur tänker du göra med din retweet?

– Då får jag givetvis ta bort den. Jag vill inte vara med i ett drev mot en människa för hennes politiska åsikter, så det är självklart något jag ska ta bort. Det är otroligt olyckligt att det finns människor som sprider falska saker, men det händer även åt andra hållet också. Men två fel blir ju inte ett rätt.

Efter att vi pratatt med Ohlsson och Harjapää raderar de båda sina retweets av tweeten om Carolina Farraj. Viralgranskaren har förgäves sökt @Bra_Nyheter för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro