ANNONS

Professorn: Scientologi-organisation sprider lögner om adhd

Hugo Ewald · 5 Maj 2017
Uppdaterad 9 Maj 2017
"Jag känner ingen läkare som skulle ha som målsättning att vilja 'droga ner barn'", säger Sven Bölte.

"Jag känner ingen läkare som skulle ha som målsättning att vilja 'droga ner barn'", säger Sven Bölte. Foto: Karolinska institutet


Adhd existerar inte och är någonting som är påhittat av psykiatriker betalda av läkemedelsindustrin. Det påstår Kommittén för Mänskliga Rättigheter, som ägs av Scientologi-kyrkan i ett pressmeddelande som delats över 40 000 gånger. Men enligt Sven Bölte, professor i barn- och ungdomsspsykiatrisk vetenskap, är påståendena missvissande och i vissa fall rent falska.

klar

Artikellänk är kopierad

”En av världens mest kända psykologer: ”Adhd existerar inte – bara ett påhitt”.” Så lyder rubriken till ett pressmeddelande som ”Kommittén för Mänskliga Rättigheter” publicerade den 14 april och sedan dess delats över 40 000 gånger.

I artikeln, som med stora ord kritiserar adhd som ett påhitt från läkemedelsindustrin, citeras psykologiprofessorn Jerome Kagan som 2012 intervjuades av tyska Der Spiegel.

”Alla barn som inte sköter sig i skolan skickas till en barnläkare, och barkläkaren säger att det är adhd och ger barnet Ritalin. Faktum är att 90 procent av dessa 5,4 miljoner barn inte alls har en abnormal dopaminmetabolism.”, säger Kagan i artikeln.

Artikeln utgår sedan från detta citat för att göra fler starka uttalanden. Enligt artikeln har ett flertal svenska psykiatriker, understödda av ”big pharma” startat kliniker där de skriver ut adhd-läkemdel i mängder och blir rika på att skriva ut ”megadoser” med ”lagligt amfetamin”.

Det är ett starkt påstående, särskilt taget ur sin kontext.

I en debattartikel publicerad senare i april i Expressen uttrycker sig Kagan mer försiktigt. I den skriver Kagan att adhd inte kan ses som en enda sjukdom, utan många olika avvikelser som kan ha olika orsaker och klumpas ihop. Kagan förtydligar där att han menar att alla barn med adhd inte behöver medicinering med psykofarmaka, men att andra barn kan gynnas av det. I denna, nyare artikel, där Kagan uttrycker sig mer försiktigt och i sina egna ord, antyds det inte att adhd som tillstånd inte skulle existera.

När Viralgranskaren kontaktar Kagan för en kommentar hänvisar han till sin debattartikel som publicerades i Expressen, som han menar ger hans aktuella bild av adhd som diagnos.

Professorn: Det finns ingen diagnos som är så väl undersökt som adhd

Sven Bölte är professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap vid Karolinska Institutet Center of Neurodevelopmental Disorders (KIND) och en av Sveriges främsta experter på adhd. Han menar att Jerome Kagan är en framstående psykolog, men att man bör beakta att Kagan inte har forskat eller arbetat i neuropsykiatriska området och inte är kliniker, utan prekliniker som alltså inte har eller har haft med patienter att göra. Han menar också att artikeln innehåller flera missvisande påståenden.

– Det finns ingen barn- eller ungdomspsykiatrisk diagnos som är så väl undersökt som adhd. Det finns en lång tradition sedan över 200 år där man uppmärksammat och beskrivit fenomenet och idag finns cirka 40 000 vetenskapliga studier tillgängliga, säger han.

LÄS MER
Till alla er som inte har adhd

Sven Bölte medger att många fler idag jämfört med bara 10 år sedan diagnostiseras med adhd. Men enligt Bölte är detta ingen utveckling som utgår från läkemedelsindustrin eller läkare som fungerar som deras hantlangare. Enligt Bölte har läkare i Sverige har inga incitament att skriva ut extra mycket läkemedel.

– Det som framför allt hänt är annat till exempel att det finns en större kunskap, medvetenhet och acceptans samt en avstigmatisering av dessa diagnoser idag. De moderna samhället inklusive skolan ställer även högre krav på kognitiva funktioner som påverkas av adhd, vilket gör att fler individer med dessa utmaningar får svårigheter i vardagen.

Bölte håller inte med Jerome Kagans påstående om att ”Den rådande teorin [om orsakerna till adhd] är att det finns en kemisk obalans i hjärnan hos dessa barn”.

– Den rena dopaminhypotesen är obsolet och urförenklad. Vi vet att orsakerna och psykofarmakologin är komplexa. ­Ingen inom forskningen påstår alla barn med adhd har exakt samma orsaker eller förändringar i hjärnan. Det är bland annat därför vi inte diagnosticerar adhd med biologiska eller genetiska tester. Diagnosen ställs på grund av konkreta och allvarliga utmaningar i vardagen som samvarierar med adhd-symptom

Vilka är egentligen KMR?

Kommittén för Mänskliga Rättigheter (KMR) är grundad av Scientologikyrkan, och anklagas ofta för att vara en frontorganisation för den kontroversiella scientologirörelsen. Precis som Scientologin är KMR uttalat mot psykiatri, psykofarmaka och psykiatriker. På KMR:s svenska webbsida framställs psykiatriker som onda och psykofarmaka som gift. Faktum är KMR kallar psykiatrin för ”dödens industri”.

Enligt KMR kan läkemedelsbehandling för barn liknas till att göra barn till narkomaner, någonting som Sven Bölte upprörs över.

– Jag känner ingen läkare som skulle ha som målsättning att vilja ”droga ner barn” Det är ett konspirativt antagande, destruktivt, och helt enkelt ansvarslöst och oförskämt. Hypotesen som framförs är att läkare som yrkesgrupp är onda människor. Min erfarenhet är att personer i vården försöker hjälpa och lösa problem som de själv inte har skapat, inget annat, även om det helt säkert finns en hel del förbättringsutrymme i adhd-vården.

Blir barn missbrukare av adhd-medicin?

Det finns flera centralstimulerande läkemedel som skrivs ut till barn som metylfenidat och amfetaminbaserade preparat, men det finns också till exempel atomoxetin eller Guanfacin som inte är narkotikaklassat. Men enligt Sven Bölte finns det ingen evidens för att dessa läkemedel gör barn till drogmissbrukare om det används i medicinskt behandlingssyfte. Det finns däremot ett flertal studier som visar att risken för framtida missbruk minskas.

–Personer som har en adhd-diagnos får små doseringar som i rätt många fall ger stor effekt på koncentrationsförmåga, självreglering och andra områden som minskar funktionsnedsättningen i vardagen. Självfallet måste sidoeffekter kontrolleras. I extremt höga doser är metylfenidat och Amfetamin narkotika och kan skapa beroende, men det är inte stora doser det rör sig om. Och ser man inga positiva effekter av medicineringen slutar man.

Är medicin det enda som används för att behandla adhd?

Sven Bölte menar att så kallad multimodal behandling av adhd är det bästa, där olika behandlingsåtgärder kombineras.

– Tyvärr satsas det fortfarande alldeles för lite på psykiatrin och och medicinering är en förhållandevis väl vetenskapligt säkrad och kostnadseffektiv insats av det önskvärda helhetspaketet. Yttranden som denna av Kagan och spridningen genom KMR kommer inte förbättra, utan bara skada bemötandet av individer med adhd.

Uppdatering: Under tisdagen svarade KMR Viralgranskaren via organisationens ordförande Bengt Rosén.

”För det första är det inte KMR som säger att ADHD inte existerar. Det är psykologen Jerome Kagan som klart uttalar sig i tyska Der Spiegel om detta. Mycket riktigt tonar han ner detta i Expressens artikel, men varför är inte klart. Möjligen har han ansatts av andra starka intressen.”, skriver Rosén och fortsätter.

”KMR säger inte att barn inte har problem, vi protesterar att man klumpar ihop ett antal beteenden och gör detta till en medicinsk diagnos som skall medicineras bort med narkotikaklassificerade ämnen. Det är amfetaminbehandlingen vi i första hand anser vara ett stort övergrepp.”

pil
Fakta: adhd

Några av de tecken som kännetecknar adhd är uppmärksamhetsproblem, svårigheter att koncentrera sig, impulsivitet och hyperaktivitet. Men för att du ska ha adhd måste du uppvisa följande:

Många symptom

Som är permanenta

• Och försvårar vardagen

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro