ANNONS

Respektera henne – sprid inte den här bilden på Facebook

Jack Werner · 18 Aug 2014
Uppdaterad 19 Aug 2014

Foto: Skärmdump Facebook/AP Photo/Amy Sancetta


Shawn Johnson är en känd gymnast som vunnit guld i OS och VM. Men på sistone har hon utnyttjats i en av flera unkna bildbluffar som fula fiskar tjänar pengar på. Jack Werner skriver om hur du undviker att hjälpa dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Shawn Johnson är en amerikansk gymnast och OS-guldmedaljör som drog sig tillbaka efter en skada 2012. Du kanske vet vem hon är eftersom du såg henne ta guld i mångkampen i artistisk gymnastik vid VM i Stuttgart år 2007, när hon bara var 15 år. Eller så såg du henne komma tvåa i damernas mångkamp i artistisk gymnastik, eller plocka guldmedaljen i bom, vid OS i Peking 2008.

Eller så känner du igen henne eftersom att en manipulerad bild på henne fått enorm spridning på Facebook. ”This gymnast broke her gymnastics leotards in a competition in France” står det i den posten (som också finns översatt till svenska), och bilden föreställer Johnson när hon hoppar med benen brett isär och underlivet till synes bart.

Nej, inget vikingaskepp har hittats vid Mississippifloden

Låt oss till att börja med slå fast att själva bilden alltså är manipulerad. Vem som ursprungligen tog den är svårt att avgöra, men BBC Sport har publicerat en bild som ser ut att vara tagen i nästan samma sekund. Där framkommer det att beskrivningen av bilden inte heller stämmer – i själva verket är den tagen under sommar-OS 2008 i Beijing, och föreställer Johnson när hon svingar sig genom grenfinalen i bom. Då var hon 16 år gammal.

2013 dök den manipulerade versionen av bilden först upp på olika porrsidor på nätet, och då hade någon manipulerat bilden så det såg ut som att Johnsons dräkt gått sönder och blottat hennes bara kön. Bilden gick sedan vidare till att användas som klickbete för olika spamsidor.

Privatpersoner uthängda av ”satirkonto” – sprids av SD-politiker

Tricket dessa spamsidor använder är att utlova en film på händelsen. Men när du klickar hamnar du istället på en sida där du först måste antingen fylla i ett formulär eller gilla en sida, för att få se filmen. När du gjort det upptäcker du att det inte finns någon film – istället har du blivit utnyttjad för att bluffmakarna ska kunna sälja vidare formulärsvaren du bidragit med, eller sidan du gillat. Dessutom har länken automatiskt delats vidare på din Facebooksida.

Det här är inget ovanligt sätt att utnyttja nyhetshändelser eller bilder för att tjäna pengar. Efter Robin Williams tragiska bortgång har en länk cirkulerat där en exklusiv inspelning av skådespelarens egenhändigt inspelade avskedsbrev utlovats. I samband med såväl flighten MH370, som i mars försvann över Sydkinesiska sjön, som flighten MH17, som kraschade i Ukraina, har liknande filmer utlovats i olika länkbeten.

Alla dessa filmer har dock bara varit lika fejkade och hjärtlösa försök att dra ekonomisk nytta av tragedier.

Nej, du måste inte betala bara för att du svarar i telefonen

Detta för oss tillbaka till utnyttjandet av gymnasten Shawn Johnson. För som om det inte räckte att du personligen blir en kassako för ljusskygga gulaschbaroner, så sker delandet av denna bild på bekostnad av en framstående idrottares värdighet. Att sprida den manipulerade bilden på henne är att sexualisera och förnedra en 16-åring.

Lyckligtvis är det enkelt att förhindra detta – det är bara att lära sig känna igen varningstecknen och aldrig klicka på något som uppbär dem. Om inte för din egen skull, så för dina vänners som tvingas se dina Facebook-poster. Eller så gör du det helt enkelt av sympati för Shawn Johnsons, Robin Williams eller offren på MH370 och MH17.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro