ANNONS

Richard Jomshof (SD) spred fejkat prästcitat

Åsa Larsson · 9 Apr 2017
Uppdaterad 9 Apr 2017

SD-riksdagsmannen Richard Jomshof publicerade under helgen en manipulerad bild på Twitter, med ett citat som påstås vara från en SVT-sändning. Men citatet stämmer inte. "Något sådant sägs inte i intervjun", säger SVT till Viralgranskaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden föreställer en SVT-sändning med domprost Hans Ulfvebrand. I sändningen pratade Ulfvebrand bland annat om hur händelser som det misstänkta terrordådet på Drottninggatan påverkar människor, hur man kan hantera oro och vad kyrkan kan göra. Men på bilden som Jomshof delat finns en inklistrad text där det står: ”Vi måste kunna förlåta sådana här hemska handlingar” och till bilden skrev Jomshof: ”Nej, det måste vi inte alls”. Men detta är alltså något som domprosten inte sade under sändningen. Det bekräftar SVT för Viralgranskaren: ”Något sådant sägs inte i intervjun”, skriver Magnus Telander på SVT Kommunikation i ett mejl.

Svenska kyrkans konto på Twitter kommenterade också: ”Citatet som är monterat i bilden är falskt. Prästen som deltog i samtalet sa inte detta.”

Domprosten Hans Ulfvebrand själv är upprörd:

– Det är fejkat och rent cyniskt, särskilt i sådana här lägen när det är så hög intensitet, säger han till Viralgranskaren.

Richard Jomshof på SD har hittills inte varit möjlig att nå för en kommentar. Han har också tagit bort tweeten.

Även Sverigedemokraternas Twitter-konto @SDriks ska, enligt Svenska kyrkans sociala medier-redaktion, ha retweetat Jomshofs inlägg. På frågan om hur de resonerat svarar SD:s kommunikationsavdelning i ett sms på söndagen:

”Partiets kommunikationsavdelning retweetar regelbundet partiets ledamöter. Angående Richard Jomshof försöker vi fortfarande nå honom åt er.”

Viralgranskaren har ställt frågorna om det görs faktakoll på de retweets kontot gör av SD-ledamöternas Twitter-inlägg och om det i så fall gjordes i det här fallet, men ej fått svar på de frågorna.

Bilden har figurerat på andra håll på nätet också. Viralgranskaren har även sökt personen bakom en sajt som ofta postar högerextremt material, som också lagt ut bilden i en artikel som fått nära 3 000 delningar.

Det har varit tekniska problem med den aktuella sändningen från SVT, något som man jobbar på att åtgärda och därefter kommer sändningen att finnas tillgänglig, meddelar SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro